• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Beyşehir Gölü'nün 'Yağ Balığı' araştırılıyor

Beyşehir Gölü'nün 'Yağ Balığı' araştırılıyor
Dünyada sadece Konya Kapalı Havzası'ndaki Beyşehir ve Saz Gölü'nde bulunan endemik bir tür olan ve günümüzde nesli kaybolmaya yüz tutan yağ balığı, bir proje kapsamında araştırma konusu oldu.

Dünyada sadece Konya Kapalı Havzası'ndaki Beyşehir ve Saz Gölü'nde bulunan endemik bir tür olan ve günümüzde nesli kaybolmaya yüz tutan yağ balığı, bir proje kapsamında araştırma konusu oldu.

Nesli yok olma tehdidi ile karşı karşıya bulunan yağ balığı (Phoxinellusanatolicus) konusunda, Avrupa Birliği (AB)'nin 'S.O.S. Türlerimizi Koruyalım" adlı projesi kapsamında destek sunmasının ardından Konya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede Beyşehir'e öğrencilerin de katıldığı bir bilimsel amaçlı gezi düzenlendi. Geleceğin bilim adamı olacak öğrenciler, proje kapsamında yağ balığını araştırmak için arazide alan çalışması yürütüyor. Proje hakkında gazetecilere bilgi veren Konya Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Mustafa Bulut, Beyşehir Gölü'nde yer alan ve nesli tükenme riski altındaki yağ balığını araştırmak için ilçeye geldiklerini söyledi.

TÜRKİYE'DE 60 OKUL PROJEYE DAHİL

Proje doğrultusunda, hem öğrencilere bilimsel çalışma basamaklarını öğretmek, hem de çevre bilincini geliştirmek istediklerini ifade eden Bulut, "Projemiz, Avrupa Birliği destekli ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. Türkiye'de şu anda çeşitli illerden 60 okul bu projeye dahildir. Herkes kendi bölgesindeki bir sulak alan ve risk altındaki bir türü proje kapsamında incelemeye çalışıyor. Konya'da ise projeye dahil olan sadece okulumuz bulunuyor. Biz de öğrencilerimiz ile birlikte Beyşehir Gölü'nü ve yağ balığını tercih ettik. Şu anda sürecin ortalarına kadar geldik. Deneysel süreçleri geçtik. Beyşehir'de alan çalışması yapmaktayız. Bu, birinci alan çalışmamız. Bundan sonra bir alan çalışması daha yapıp, sonra bunu raporlaştırmak ve genel merkeze gönderip gerekli yerlere bununla ilgili çözüm önerilerimizi sunacağız. Bugünkü faaliyetimizde ise kendimize üç alan belirledik. İlk önce göle akmakta olan Sarıöz deresinde ölçüm yaptık. Sonra bu İskender mevkisinde ölçümlerimizi, deneylerimizi yapıyoruz. Deneylerimizde aldığımız numunelerin bulanıklık oranları, PH ve oksijen değerlerini ölçerek buradaki balıklar için yaşam koşullarının ne kadar uygun olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz.

Çocuklarımızla daha sonra bunları raporlaştırmaya çalışacağız. Daha sonra bir de temiz bir kaynak suyunun olduğu bir yerde tekrar bir ölçüm daha yapacağız. Sonuçta bunları hep birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu.

20 KİŞİLİK BİLİM TİMİ ARAŞTIRIYOR

Beyşehir'deki bilimsel araştırmaya Konya İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Konya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile gönüllü idareci ve öğretmenlerle birlikte 20 kişilik bir timle bu çalışmayı katıldıklarını da belirten Bulut, "Proje sonucunda, öğrencilerimizin bilimsel süreç becerilerini yöneterek, edindikleri kazanımlar doğrultusunda yaparak ve yaşayarak öğrenip, küçük birer bilim insanı olduklarını hissetmelerinin yanı sıra, endemik türü tehdit eden etmenlerin ortadan kaldırılmasında bireysel anlamda ve türün yaşadığı çevredeki resmi, özel kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde ve halkta bir farkındalık oluşması beklenmektedir. Bu çalışmalarımızda asıl amaç çocuklarımıza bilimsel süreçleri yaşatabilmek. Bundan sonra bunu raporlaştıracaklar ve bir sunu haline dönüştürecekler. Akdeniz Üniversitesi'nin organizesi ile önümüzdeki günlerde bir çocuk kongresi yapılacak. Bu kongrede bu çalışma da sunulacak. Orada, çocuklarımıza AB sertifika ve belgeleri verilecek. O bakımdan, çocuklarımız açısından bilimsel süreçleri yaşamaları ve çevre bilinci oluşturulması açısından bu projeyi oldukça önemsiyoruz" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim