• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Beyşehir Gölü'nden bir yılda 40 kmlik ağ toplandı

Beyşehir Gölü'nden bir yılda 40 kmlik ağ toplandı
Beyşehir Gölü'nde aralıksız olarak devam eden denetim ve kontrollerde jandarma ekipleri, usulsüz avcılık için göle serildiği belirlenen, aralarında eski ağların da bulunduğu sahipsiz toplam 40 kilometre uzunluğundaki ağ ele geçirdi.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde Jandarma ekipleri deniz, iç sular ile göllerde avlanmasına bakanlık tarafından yasak getirilen misina ağlara yönelik denetimlerinde, gölden bir yılda toplam 40 kilometre uzunluğunda yasak ağ çıkardı.

Beyşehir Gölü’nü korumakla görevli olan İlçe Jandarma Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Jandarma Asayiş Botu Timleri, geçtiğimiz yıl hayalet ağ olarak da nitelendirilen, doğa ile çevre kirliliğine yol açtığı belirtilen, bölgede yaşam süren su kuşlarının da takılarak ölümüne neden olan misina ağlarına karşı büyük bir mücadele başlattı. Gölün kıyıları ve açıklarında yıl boyunca aralıksız olarak devam eden denetim ve kontrollerde jandarma ekipleri, usulsüz avcılık için göle serildiği belirlenen, aralarında eski ağların da bulunduğu sahipsiz toplam 40 kilometre uzunluğundaki ağı, çeşitli tarih aralıklarında toplamak suretiyle yakılarak imha edilmesi için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine teslim etti.

Jandarma ekipleri kıyılarda çuvallanarak bir araya getirilen ağlardan çıkarılan kurşunları da maliyeye gelir elde etmek üzere Mal Müdürlüğü görevlilerine teslim etti. Jandarma ekipleri, ağları bota toplarken ağa takılan canlı balıkları tekrar göl sularına atarak yaşama döndürdü. Denetimler esnasında ve kıyılarda zaman zaman ağlara takılı vaziyette kalarak telef olan su kuşlarına da rastladı.

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, jandarma ekiplerine Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünde avda kullanılmasına yasak getirilen misina ağlara yönelik yaptığı sıkı denetimlerden dolayı teşekkür etti.

Yılda 40 kilometre uzunluğunda ağ toplanmasının önemli olduğunu ifade eden Tan, sahibi çıkmayan bu ağların gölden temizlenmesiyle çevre kirliliğinin de azalmasına büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Bu ağların toplanmasının göl üzerinde yaşam süren ve suya dalarak beslenimini sağlayan Meke, Dalağan ve diğer türlerin bu ağlara takılarak telef olmasının önüne geçeceğini vurgulayan Tan, balıkçılara da avlanmada kullanımına yasak getirilen misina ağlar yerine göle ip ağ sererek avlanma yapmalarını istedi.

Eski yırtık ağlarla misina ağların göl üzerinde su kuşlarının ölümüne neden olarak katledilmesine yol açtığını dile getiren Tan, “Biz bir taraftan doğayı korumak için mücadele ederken, diğer yandan da göl üzerinde yaşam süren su kuşları bu ağlara takılarak telef oluyorlar. Balıkçı kardeşlerimizden kullanmadıkları, sermedikleri ağları da göle atmamalarını, bırakmamalarını istiyoruz. Böylelikle bu canlılar da ölmesin, yaşamlarını idame ettirsin. İp ağların avda kullanılması bu su kuşlarının ölümünü engelleyecektir. Çünkü, bunları görüp türler ağlara takılmayacaklardır. Beyşehir Gölü son yıllarda adeta kullanılmayan, sahipsiz eski ağ mezarlığı haline dönüştü” dedi.

Tan, “Beyşehir Gölü’nde denetim yapan jandarmamız ve diğer kurumlar gölü bu ağlardan arındırmak ve temizlemek için yoğun bir mücadele veriyor. Ancak, bakanlığımızdan da biz gölün bu ağlardan temizlenmesi konusunda destek bekliyoruz. Çünkü, bu ağlarda bulunan kurşunlar da sürekli ve uzun yıllar su içerisinde kaldığı için zehir saçıp gölü kirlettikleri ifade ediliyor. Amacımız, gelecek nesillere daha suyu ve balığı bol olan, kirlilikten kurtarılmış bir göl ve doğa bırakmaktır. Tüm gayemiz bu” diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
SG
11 Mart 2015 Çarşamba 10:55
10:55
40 km mi ??????????????
94.123.39.95
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim