• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Beşiktaş’ta sivil denizcilik müzesi açılması için çalışma başlatıldı

Beşiktaş’ta sivil denizcilik müzesi açılması için çalışma başlatıldı
Boğaziçi Deniz Kültürü Çevre ve Spor Platformu, Beşiktaş’ta sivil denizcilik müzesi açılması için çalışma başlattı. Platform Başkanı Levent Karataş, ‘Eski Feriye Karakolu binası müze yapılabilir’ dedi.

İstanbul Beşiktaş’ta bir denizcilik müzesi açılması için çalışma başlatan Boğaziçi Deniz Kültürü Çevre ve Spor Platformu Başkanı Levent Karataş, “Beşiktaş’ta bulunan eski Feriye Karakolu binasının Denizcilik Müzesi olması, adının da Yahya Efendi Denizcilik müzesi yapılması ahde vefa örneği olacaktır” dedi.

‘AHDE VEFA ÖRNEĞİ OLUR’

Yetkililerle görüşen ve Beşiktaş’ta bir denizcilik müzesinin açılması gerektiğini belirten Platform Başkanı Levent Karataş, müzenin Beşiktaş’a kurulmasındaki sebepleri şöyle sıraladı:

“Beşiktaş, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. 8 bin 375 metre kıyı hattı bulunan ve Bizans zamanından beri bilinen, Osmanlı zamanında yerleşim yeri olan semtin denizciler için önemi büyük. Semtte Dolmabahçe, Çırağan, Yıldız, Feriye Sarayları ve Ihlamur Kasrı yer almaktadır. Bunlar Osmanlı’nın buraya verdiği önemin bir göstergesi.”

Yahya Efendi’nin türbesi günümüzde kendi adıyla anılan bir yokuşta yer almaktadır. Bu yokuş Boğaz’a doğru indiği yerin hemen karşısında Kalkavan Denizcilik Lisesi ve içerisinde eski Feriye Karakol binası yer almaktadır. Kalkavan Denizcilik Lisesi binalarını İTÜ’den aldığını öğrendim. Bu eski karakol binasının Denizcilik Müzesi olması adının da Yahya Efendi Denizcilik müzesi olması ahde vefa örneği olurdu. Müzeye gelecek ziyaretçilerin hemen yukarıdaki Yahya Efendi türbesini de ziyaret etmek isteyeceklerini düşünüyorum.”

‘RUM BOTLARI İSTANBUL’DA SERGİLENSİN’

Boğaziçi Deniz Kültürü Çevre ve Spor Platformu ayrıca, 1974’deki Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Rumlardan ele geçirilen iki torpido hücum botunun Beşiktaş’ta sergilenmesi için de harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunan platform, 1990’lı yıllarda Beşiktaş’ta bulunan Deniz Müzesi’nden, Gölcük Donanma Komutanlığı’na taşınan hücumbotlardan en az birinin tekrar Beşiktaş’a getirilmesini talep etti.

Platform Başkanı Levent Karataş, “Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri devam ederken, botun İstanbul’da sergilenmesi Türk tezinin anlaşılması konusunda da bir mesaj taşır. Bakanlık, botun tekrar sökülüp, takılmasının güç olduğu şeklinde bir cevap verdi. Ama, günümüzde MİLGEM Projesi kapsamında milli gemimizi yapan bir Deniz Kuvvetleri için küçük bir botun sökülüp, tekrar montajının yapılmasının zor olamayacağı kanaatindeyim” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim