• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Berat Albayrak: Avrupa’ya enerji arz güvenliğinde önemli bir partneriz

Berat Albayrak: Avrupa’ya enerji arz güvenliğinde önemli bir partneriz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye olarak bulunduğumuz istikrarsız coğrafyada güvenli bir liman, Avrupa’ya enerji arz güvenliğinde önemli bir partneriz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yenilenebilir enerji alanında maliyetlerin düştüğünü ve teknolojinin hızla  ilerlediğini belirterek, “Yenilenebilir enerjiyi kaynak çeşitlendirilmesi ve arz güvenliği açısından çok önemli buluyoruz” dedi.

Albayrak, “Türkiye olarak biz, ekonomik büyümemizin altyapısını oluşturan dinamik enerji büyüme potansiyeliyle, özellikle bulunduğumuz istikrarsız ülke ve coğrafyalarda güvenli bir liman ve en önemlisi Avrupa’ya kaynak çeşitliliği ve enerji arz güvenliği noktasında önemli bir partner olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Önemli hedefler

Albayrak, Berlin Enerji Dönüşüm Diyaloğu Konferansı’nın ‘Yenilenebilirin enerji güvenliğine katkısı’ panelinde yaptığı  konuşmada, yenilenebilir kaynakların dünyadaki konvansiyonel sistemin değişimi açısından önemine dikkati çekerek, “Bugün yaşadığımız dünyada 1 milyardan fazla insanın enerjiden, elektrikten faydalanamadığını bildiğimiz bir gerçeklikten hareketle ve talep artışının daha fazla doğudan yoğun şekilde oluştuğunu gördüğümüzden hareketle, önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız” dedi.

Albayrak, “Yenilenebilir enerji Türkiye ve Almanya gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin kaynak çeşitliliği açısından çok önemli. Türkiye, yılda sadece enerji alanında son 10 yılın ortalaması 44 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke. Petrolün ve doğalgazın yüzde 90-95’ini ithal eden bir ülke. Düne kadar elektrik tüketiminin yüzde 60’ını, 70’ini ithalata dayalı kaynaklardan sağlayan bir ülke olarak özellikle bu çerçevede yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atmayı  hedefe koyduk” diye konuştu.

Albayrak, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) noktasında 10 yıl boyunca rüzgar ve güneşte 10’ar bin megavatlık kapasite oluşturarak, devlet desteğimizle bu alanda dünyada öncü ülkelerden biri olmak için stratejimizi inşa etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘Almanya vazgeçilmez bir ortak’

Bakan Albayrak, “40 milyar euro’ya ulaşan ticaret hacmiyle, Türkiye’nin ithalatında 2’nci, ihracatında 1’inci ülke olması hasebiyle Almanya, Türkiye için vazgeçilemez çok önemli bir ortak ve partnerdir” ifadelerini kullandı.

Albayrak, önceki gün Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’le Berlin’de gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada da Türkiye-Almanya ilişkilerinin yüzyıllar öncesinden geldiğini, bölgesel ve küresel sınamalara rağmen bugüne kadar çok güçlü bir şekilde ayakta kaldığını ve geliştiğini anlattı. Türkiye-Almanya arasında son dönemdeki ilişkilerin olması gereken noktanın bir hayli gerisinde olduğunu belirten Albayrak, “Türkiye olarak biz özellikle hükümet kurulduktan sonra Almanya’da yeni dönemin 2017’den çok daha gerçekçi, rasyonel ve iki ülkenin faydasına olacak bir düzeyde gelişmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim