• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Bayat balık ile taze balığı anlama yolları

Bayat balık ile taze balığı anlama yolları
Çoğu zaman av sezonunda elde kalan balıklar taze balıklar ile karıştırılarak müşteriye sunulduğundan, insanların taze balıklar arasındaki bayatları fark etmeleri oldukça güçleşir.

Çoğu zaman av sezonunda elde kalan balıklar taze balıklar ile karıştırılarak müşteriye sunulduğundan, insanların taze balıklar arasındaki bayatları fark etmeleri oldukça güçleşir. Bu nedenle toplu balık yenmesi durumunda dahi yalnızca birkaç kişide görülen zehirlenmeler, bu kişilere denk gelen bayat balıklar yüzündendir.

GÖZLERİ PARLAK OLMALI

Balığın bayat olduğunu gösteren en büyük özellik, gözlerinin düzleşmesi ve parlaklığını kaybetmesidir. Taze balığın gözlerine yandan bakıldığında, yarım daire şeklinde görülmektedir. Ancak balık bayatladıkça su kaybettiği için gözler düzleşerek, parlaklığını kaybetmeye başlar.

TAZE BALIK YOSUN KOKAR

Balığın bayat olduğunu kokusundan da çok kolay bir şekilde anlayabilirsiniz çünkü taze balık yosun kokarken, bayatlayan balıklardan oldukça keskin bir koku yayılmaktadır. Ayrıca taze balıkların genel olarak çoğu türünde ağızları da her zaman kapalıdır. Balık bayatladıkça fiziksel yapısı bozulduğundan ve içerisinde gaz oluştuğundan, ağzıda zamanla açılacaktır.

SOLUNGAÇLARI KIRMIZI OLMALI

Solungaçların ve dış yüzeydeki pulların kontrol edilmesiyle de balığın bayat olup olmadığı anlaşılabilir. Taze balığın solungaçları kırmızı renk ve parlak bir yapıda görülürken, balık bayatladıkça solungaçların renginde de bir solma yaşanmaktadır. Ayrıca balığın normal görünümü oldukça sıkı bir pul yapısına sahip olduğundan, taze balıkların pulları deriye çok sıkı tutunur ve üzerleri yapışkan bir tabaka ile kaplıdır. Balık bayatladıkça pullar deriden ayrılırken, üzerindeki yapışkan mukoza da özelliği kaybetmeye başlar.

SUDA TEST EDİN

Genel olarak çoğu balık türünü kuyruğundan tutarak havaya kaldırdığınızda, dik bir şekilde durmaktadır. Bayat balığın kimyasal yapısı bozulduğundan, içerisinde oluşan gazlar balığın dik şekilde duramamasını ve suda batmamasını sağlar. Taze balığı suya attığınız zaman genellikle dibe çöker, ancak balığın bayatlaması kimyasal yapısında oluşan gazlar nedeniyle su yüzeyinde kalmasına neden olacaktır. Ayrıca vücut yapısı bozulduğu için bayat balığın üzerine parmağınızla bastırdığınızda, balığın derisinde parmağınızın izi kalır ve bu bölge çok çabuk içine çöker.

Kısacası dik durmayan, suda batan, gözleri içine çökmüş, solungaçları matlaşmış, keskin bir kokuya sahip ve pulları deriden ayrılmış balıkları almamaya dikkat ederek, bayat balık zehirlenmesi riskini asgariye indirerek balığın lezzetine varabilirsiniz.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cinakop
25 Mayıs 2013 Cumartesi 09:50
ne için görev aldılar bu burokrat memurlar
görev alanları denetleyenler de,tüketimi yapan insanlar sizler ne yaptınız?..şikayette bulunanları,adalette ağır cezaları verenler sizler ne yaparsınız ki,adaletin insanlıktan çıkanlara cezaların ağırlaştıran,kanun çıkartanlar sizler neler yaptıklarınızı ne yaptınız ki?yazık yazık tüketicilerimiz insanlara,mükafat ceplerini dolduranlara..ne demezsiniz.?BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN.YARATANIN DA SOPASI İNCE İŞLER,BAŞLARINA GELDİĞİNDE,YATAKLARA DÜŞTÜKLERİNDE ANLAYACAKLAR,KUL HAKKI İLE HASTANELERDEN,SAĞLIKLA HAYATAN GÖÇENLER.....
176.240.101.186
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim