• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

Batı Akdeniz’in ihracatı yüzde 35 arttı

Batı Akdeniz’in ihracatı yüzde 35 arttı
Batı Akdeniz bölge ihracatı yılın 10 aylık döneminde 2 milyar doları aşarken 154 ülkeye yapılan ihracat da arttı. Antalya’nın ulusal ve uluslararası demir yolu ağına bağlanması halinde bölge ihracatının iki katına çıkmasının hayal olmadığı belirtildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölge ihracatının rekor üzerine rekor kırdığını belirtti. Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz ihracatında yıl sonu 2,5 milyar dolar hedeflediklerini belirten Çavuşoğlu, yılın 10 aylık döneminde yüzde 35,06 artış ile 2 milyar 66 milyon 2733 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Ekim ayında bölgeden yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,91 artışla 202 milyon 921 bin 211 dolar gerçekleştiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Ekim ayında bölgemizden en fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörümüz gerçekleştirdi. Maden ve metaller sektörümüz bu dönemde en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörümüz oldu. Ekim ayı ihracatında demir ve demir dışı metaller sektörümüz yüzde 274 oranında artışla dikkatleri üzerine çekti.’’

İSPANYA SÜRPRİZ YAPTI

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Ekim ayında yine en fazla ihracatın Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapıldığını belirtti. Almanya’nın ikinci sırada yer aldığını ifade eden Çavuşoğlu, ‘’Ekim ayında sürpriz bir gelişme yaşandı ve İspanya ilk defa sıralamaya en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına girdi ve üçüncü sırada yer aldı. İspanya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 422,97 artışla 13 milyon 496 bin 221 dolar gerçekleşti. Rusya pazarında yüzde 50 artış yaşanırken, ABD pazarındaki etkinliğimizi artmaya devam ediyoruz" dedi.

154 ÜLKEYE YAPILAN İHRACAT ARTTI

Yılın 10 aylık döneminde bölgedeki 26 sektörün 18’inde ihracat artışı yaşandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: ‘’Toplam ihracatımızda yarım milyar doları aşan yaş meyve sebze her zamanki gibi lokomotif sektörümüz oldu. En fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektörümüze baktığımızda yaşanan artış gelecek adına ümit verdi. Bölgemizden dünyanın dört bir yanına 1992 ihracatçımız ürünlerini gönderdi. Geçen yıl bu rakam 1884 ihracatçı idi. İhracatçılarımız yeryüzünün dört bir yanındaki 154 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. İhracat gerçekleştirilen 154 ülke ve bölgenin 127’sinde artış yaşandı.’’

5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HAYAL DEĞİL

Batı Akdeniz bölgesinin ihracatı artırma potansiyelinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, Antalya’nın mutlaka demiryolu ağına bağlanmasını istediklerini söyledi. Yıllardır, Antalya’yı batıda İstanbul’a, doğuda da Kayseri ve Kapadokya ile İpek Yolu’na bağlayacak demiryolu hattı projesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, Antalya’nın ihracat potansiyelinin daha da artırılması ve özellikle Çin ile Orta Asya’ya demiryolu ile bağlanması gerektiğini kaydetti.

Batı Akdeniz bölgesinin demiryolundan sonra deniz yolunu da çok iyi kullanarak ihracat potansiyelini artırabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, ‘’Eğer Antalya hem demir yoluna hem de deniz yoluyla Avrupa ve uzak Doğu’ya bağlanabilirse önümüzdeki 5-6 yıl içinde Antalya ihracat kapasitesini iki katına çıkarabilir. Demir yolu bölge ihracatı için çok önemli… Öte yandan demir yolu ile İstanbul’u Antalya ve İç Anadolu’ya bağlayarak turizmde hareketlilik ve alternatif ulaşım sağlanarak bu sektörün de gelişimi sağlanmış olur” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim