• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Başbakan'dan ikinci sismik gemi müjdesi!

Başbakan'dan ikinci sismik gemi müjdesi!
Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin hizmete alım törenine katılan Başbakan Erdoğan, "belli bir süre bunun ikincisini de bu çalışmaların içine katacağız." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Norveç'ten satın alınan Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin hizmete alım törenine katıldı.

Doğalgaz ve petrol aramaları için kullanılmak üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Norveç’ten satın alınan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi törenle hizmete alındı.Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk de törene katıldı.

Tören öncesi bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, "Öncelikle bugün gelişen dünyada çok önemli bir başlığı oluşturan enerji konusunda ülkeler adeta birbirleriyle yarışır hale geldi. Tabii enerjinin üç önemi boyutu var. Bunun bir tanesi tedarik, diğeri transit, bir diğeri de tüketimdir. Artık tedarikte Türkiye şansını aramalı diyoruz. Bugüne kadar bu konuyla ilgili birçok kiralama usulleriyle 5 bine yakın sondaj çalışmasını ülkemizde yaptık. Fakat bunlardan beklenen istenen arzulanan neticeleri elde edemedik" dedİ.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Denizlerde yaptığımız sismik araştırmalara da genellikle kiralama metoduyla bunları yaptık. Ne yazık ki böyle bir sismik araştırma gemisini alacak güce bile erişememiştik. Dedik ki biz artık sismik araştırma gemimize sahip olmalıyız. Özellikle Karadeniz’de yapacağımız araştırmalar hem de Akdeniz’de yapacağımız çalışmalarda bunu değerlendirmeliyiz. Bildiğiniz gibi Norveç’ten 130 milyon dolara Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini almış bulunuyoruz. Az önce bakanımızın da ifade ettiği gibi ileri teknolojiye sahip bu sismik araştırma gemimizle yoğun bir şekilde bu araştırmalarımızı yapacağız. Belli bir süre bunun ikincisini de bu çalışmaların içine katacağız. TPAO’ nun sadece dar kapsamlı değil uluslararası anlamda da bu çalışmaları yapacak bir konuma gelmesini arzuluyoruz. Tabii bu çalışmada emeği geçen tüm arkadaşlarımızı değerli bakanımı huzurlarınızda bu geminin inşasında tasarımında emeği geçen Norveç firmasının bütün elemanlarını huzurlarında kutluyorum. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin TPAO’ya farklı bir güç katacağını ülkemizin bu araştırmalarına güç katacağına inanıyorum. Barbaros Hayretin Paşa gemisi ülkemize milletimize hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kurdela keserek Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini hizmete aldı.

Erdoğan, daha sonra gemiye girerek incelemelerde bulundu. Erdoğan, gemi hakkında sık sık bilgi aldı. Sismik geminin şapkasını takan Erdoğan, kaptan köşküne de geçti. Erdoğan, dürbünle de baktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Başbakan Erdoğan'ın büyüyen Türkiye'ye yakışır bir sismik araştırma gemisinin alınması talimatını verdiğini, bu konuda yapılan çalışmalar sonunda Türkiye'nin özellikle denizlerdeki kaynaklarını harekete geçirebilmek açısından son teknolojiye sahip tasarım ödülü alan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin ülke ekonomisine kazandırıldığını söyledi. Geminin hayırlı haberlerini alacaklarına inandığını dile getiren Yıldız, “İyi niyetle çalışmalarımızın semeresini hep beraber almış olacağız” dedi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ( TPAO) tarafından Norveç’ten satın alınan ve orijinal adı Polarcus Samur olan gemiye Barbaros Hayreddin Paşa adı verildi. Tuzla’daki Desan tersanesinde kırmızı beyaza boyanan gemi 84 metre uzunluğunda. Doğalgaz ve petrol aramaları için kullanılacak olan gemi, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabiliyor. Gemi, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik olarak yapabiliyor. Gemide bir de helikopter pisti bulunuyor. Barbaros Hayreddin Paşa’nın Akdeniz ve Karadeniz’deki sondaj çalışmaları öncesi, arama faaliyetleri kapsamında sismik veri toplamak için yola çıkması bekleniyor.

erdogan-barbaros.jpg

barbaros.jpg

barbaros1.jpg

barbaros3.jpg

barbaros4.jpg

barbaros5.jpg

barbaros6.jpg

barbaros7.jpg

erdogan.jpg

erdogan1.jpg

erdogan2.jpg

erdogan3.jpg

erdogan4.jpg

erdogan_sismik.jpg

erdogan_sismik1.jpg

erdogan_sismik2.jpg

erdogan_sismik3.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
şahin kılıç.
26 Şubat 2013 Salı 16:48
vatansever
çok çalışıp çağı yakalayıp ülkemizin refah ve güvenliğini çabuk ve kalıcı bir şekilde arttırabiliriz.
78.174.203.19
enver
23 Şubat 2013 Cumartesi 18:09
eski isimle
Türk milletine ve denizciligine hayırlı olsun.Gurur verici inşallah daha iyileri Türk tersanelerinden çıkar.AIS te hala eski adı ile gözüküyor.düzeltme yapılması çokmu güç.
213.43.108.220
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim