• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Başaran Bayrak: Türkiye Akdeniz çanağında üretimde lider ülke olmaya aday

Başaran Bayrak: Türkiye Akdeniz çanağında üretimde lider ülke olmaya aday
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, “Yat endüstrisi açısından gelecekten ümitliyiz.Yeterli destek verildiği takdirdi Türkiye Akdeniz çanağında üretimde lider ülke olmaya namzettir” dedi.

Türkiye yat endüstrisinin, seri üretim yapabilecek pazarlama ve marka yaratarak büyük miktarda satış yapacak şekilde organize olamadığını belirten Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, bunun nedenleri arasında; tanıtım, markalaşma ve yeterli sermaye eksikliğinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.  Yat sanayisi için üretilen birçok ürünün yurtdışından ithal edilmesi zorunluluğu da sektör için olumsuz bir durum olduğunu ifade eden Bayrak, “Bir başka eksiklik de sektöre yönelik hemen hemen hiçbir devlet desteği olmadığı gibi zaman zaman gümrük ve vergi denetmenlerince yapılan haksız uygulamalar da sektördeki  üreticileri hayli zor duruma bırakmaktadır.  Yetişmiş iş gücü ve müşteri talebine göre üretim yapabilme kabiliyeti, kalite anlayışı, satış sonrası hizmet anlayışı ve de en önemlisi  rekabetçi fiyat anlayışı yat endüstrisi için önemli avantajlardandır ” ifadesinde bulundu.

Yat endüstrisi  gelişimi açısından ülke standartlarımızın geçmişte çok da elverişli olmadığını söyleyen Bayrak, “Ancak günümüzde durum böyle değil. Özellikle markalaşmaya çalışan üreticilerimiz uluslararası düzeyde kaliteli üretim yapabilmektedirler ve bu durum gittikçe olumlu yönde gelişme kaydetmektedir. Günümüzde sektörün içinde bulunduğu istikrarsızlık büyük oranda uluslararası marketteki tıkanıklıktan kaynaklanmaktadır. Elbette bilindiği gibi kriz öncelikle bu konuda yeterli sermaye birikimi olmayan üreticileri etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

Başaran Bayrak, Türkiye yat endüstrisinin en büyük rakibinin gelecekte Çin olacağını, bugün ise, Hollanda, İspanya gibi ülkeler olduğunu kaydetti. Bayrak, “İtalya, ABD, İngiltere ve Almanya  gibi ülkeler yat üretimi ve pazar bulma konusunda ülkemize örnek teşkil edecek ülkelerdir”  dedi.

Yat endüstrisini 2015 yılında hiç iyi bir performans gösteremediğini vurgulayan Bayrak, “Toplam ihracat rakamımız 200 milyon civarında gerçekleşti ki bu sektörün potansiyeli dikkate alındığında çok bir şey ifade etmemektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi sıkıntılar, çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar, hassas bir alıcı kitlesi olan yat alıcılarını ciddi etkilemektedir. Bu nedenle 2016 yılının da zor bir yıl olacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak sektörüyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Bayrak, “İlgililerin dikkatlerini çekmek, sorunlarımızı ve taleplerimizi iletmek için sık sık ilgilileri ziyaret ediyor, taleplerimizi ve beklentilerimizi aktarıyoruz.  Ayrıca, uluslararası etkinlikleri takip edip, üyelerimizin bu etkinliklere katılabilmeleri için organizasyonlar yapmaktayız. Sektörümüzü daha iyi tanıtabilmek adına tanıtım filmleri yaptık ve her yıl yaptığımız tasarım yarışması ile de sektörümüze dikkat çekmeye çalışıyoruz. Biz her şeye rağmen yat endüstrisi açısından gelecekten ümitliyiz. Yeterli devlet desteği olduğu ve söz konusu siyasi ve ekonomik olumsuzluklar son bulduğu taktirde Türkiye Akdeniz çanağında üretimde lider ülke olmaya namzettir” dedi.

Yat ihracat istatistikleri

Türkiye yat ihracatından son yıllarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. 2012 yılında kaydedilen yat ihracat rakamı yaklaşık 228 milyon dolarken, 2013 yılında 250 milyon dolara yükselmiş ve o yıldan sonra 2 yıl üst üste büyük bir düşüş yaşayarak, 2014 yılında 105, 2015 yılındaysa 81 milyon dolara gerilemiştir. Yıllara göre yat ihraç edilen ülkelere baktığımızda her yıl farklı ülkelerin öne çıktığını görüyoruz. 2012 yılında 54 milyon dolar ihracatla Cebeli Tarık ülkeleri birinci sırada yer alırken, 2013’te ilk sırada Cayman Adaları, 2014 ve 2015’te ise birleşik devletler en çok yat ve tekne ihraç edilen ülke oldu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim