• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Bankacıdan Boru Hattına Destek

Bankacıdan Boru Hattına Destek
Türk Boğazları için söz sırası bankacılara geldi. Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Ayaydın; TransTrakya Boru Hattı'nın Türk Boğazlarını nasıl kurtaracağını yazdı.
Bu proje ile Türkiye'nin boğazları kurtulacak İstanbul Boğazı'ndan geçen tankerler korkulu rüya haline geldi. Koca şehir her an olabilecek bir felaketin korkusuyla yaşıyor. Bu tehlikeyi bitirecek proje Trans-Trakya ile petrol, Karadeniz'den Ege'ye taşınıyor. Yıllardır İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen ham petrol tankerlerinin yarattığı tehlike ve çevreye yarattığı olumsuz etki tartışılıyor. İstanbul Boğazı'nda çoğu kez önemli tehlike atlatılmakla birlikte, batan bazı petrol yüklü tankerlerin denizlerimizi nasıl kirlettiklerine de tanık olduk. Yıllık 60 milyon tonluk Rus menşei ham petrolü Karadeniz'den, Ege Denizi'ne taşıyan yüksek tonajlı tanker gemiler İstanbul ve Çanakkale boğazlarını birer sıkışma noktası haline getirdi. Yüksek tonajlı tanker hacminden dolayı özellikle İstanbul Boğazı trafik sıkışıklığına neden olmakta ve tarihi yalılar için tehlike oluşturmakta. Boğaz geçişinde petrol dolu bir tankere olası bir terörist saldırı sadece Türkiye üzerinde değil, boğazlara güvenen bütün Karadeniz ülkeleri için felakete yol açan bir sonuç doğurur. Büyük bir çevresel kaza ise boğazların kapatılmasına sebep olabileceği gibi Karadeniz ile Marmara Denizinin ekolojik sistemini alt üst edebilir. Boğazlardan güvenli geçiş için 'Gemi Trafik Sistemleri' ve 'Kıyı Gözetim Sistemleri' kazaları önlemekte yetersiz kalmaktadır. Bu gün 2.8 milyon varil petrol ve petrol ürünleri bir günde boğazlardan geçmektedir ki bu da yüksek güvenlik risklerine neden olmaktadır. Oysa boğazdan geçecek günlük petrol'ün 1.6 milyon varilinin ancak güvenlik sınırları içinde olduğu kabul edilmektedir. TÜRK FİRMASI ÇÖZDÜ Türkiye'de uygulamaya sokulan ikincil yasalar, gece saatlerinde büyük petrol tankerlerinin ve tehlikeli kargolar taşımakta olan diğer gemilerin Boğazdan geçişini önlemektedir.
Bu nedenle, Türk boğazlarına girişteki uzun gecikmelere ve Karadeniz'den Akdeniz'e giden petrol yüklenmesindeki yüksek maliyetlere sebep olmaktadır.
Kötü hava koşulları ve gecikmeler sonucu sıkışan boğaz trafiği de işin çabası. Güvenli ve çevre dostu, pratik ve ekonomik bakımdan uygulanabilir, Rus petrolünün denizaşırı gönderimleri için optimum yol olan bir rota meydana getirecek bir projeye gereksinin duyan bir Türk firması 'Trans-Trakya Petrol Boru Hattı Projesi' bir Türk çözümü olarak ortaya çıkmıştır. Bu projeye göre, Karadeniz kıyımızda bulunan Kıyıköy veya İğneada ile Tarkya bölgesi üzerinden Ege kıyılarımıza açılan İbrikbaba, Danışment veya Enez kıyısına petrol boru hattı döşenecektir. Rus ve Hazar menşeli petrol bu projenin hayatiyet kazanması halinde Karadeniz kıyısındaki Kıyıköy'den, Ege kıyısındaki İbrikbaba'ya pompalanacağı için boğazlardan hiçbir petrol tankeri geçmeyeceği için boğaz trafiği rahat nefes alacak ve çevreyi olumsuz yönde etkileyecek bir olay da yaşanmayacak.(SABAH GAZETESİ)
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim