• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Balıkçı teknesinde 2 metrelik mayın deliği

Balıkçı teknesinde 2 metrelik mayın deliği
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB)’nin Mart ayında duyurduğu serseri mayın tehlikesiyle geçtiğimiz günlerde bir Türk balıkçı teknesi yüzleşmişti.

Karadeniz’in akıntı yapısı gereği Ukrayna açıklarından Trakya sınırına doğru gideceği ön görülen mayınlardan birine çarparak ağır hasar alan Ahmet Mollaoğlu adlı balıkçı teknesi, Rumelifeneri’nde tamir ediliyor. Teknenin gövdesindeki 2 metre çapındaki mayın deliği olayın büyüklüğünü gösterirken balıkçılar, yatakhane olarak kullanılan bölümde şans eseri kimsenin olmamasının ölümleri engellediğini belirtti.

Şarapnel parçaları tavana kadar geldi

Türk balıkçı teknesi Ahmet Mollaoğlu Karadeniz’de Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yakın şehri Kırklareli’nin Demirköy-İğneada açıklarında bir mayına çarpmıştı. 10 Kasım gecesi meydana gelen olayda teknenin sancak(sağ) tarafında çarpan mayın 27 metre uzunluğundaki teknede büyük bir delik açarken, mürettebat şans eseri yara almadan kurtulmuştu. Hemen başka teknelere bağlanarak limana götürülen balıkçı teknesi tamir edilmek üzere Rumeli Feneri’ne getirildi. Türkiye’nin en büyük balıkçı kooperatifine ev sahipliği yapan Rumeli Feneri’nde karaya çekilen teknedeki 2 metre çapındaki delik olayın dehşetini gösterdi.

tavn.jpg

Olayı yaşayan balıkçılar, ” Çarpmanın etkisiyle 2 metre kadar teknenin havalandığını hissettik. Mayına çarptığımız yerin aksine sol tarafa doğru tekne battı. Kendimize geldiğimizde tekne düzelmişti. patlamanın şiddeti çok büyüktü. Teknenin pruva(ön) tarafında açılan delikten hızla su doldu. Yatakhane olarak kullanılan alanda şarapnel izleri halen görülüyor. En büyük şansımız o anda mürettebattan kimse dinlenmek ya da uyumak için orada değildi” diye konuştu.

mayin-003.jpg

420 mayın serbest kaldı

Öte yandan uzmanlar, Nisan ayından itibaren İstanbul Boğazı girişinde görülen mayınların asıl yöneleceği yerin Trakya kıyıları olacağını belirtmişti. Karadeniz’deki akıntıları inceleyen oşinograflar (okyanus bilimcileri), 420 serseri mayının asıl tehlikeyi Trakya kıyılarında oluşturacağını söylerken, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Alanya, TCG Akçay ve TCG Anamur gibi 6 mayın avlama gemisi bölgede çalışma yapmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB)’nin 420 mayının serbest kalmasıyla Karadeniz’de büyük tehlike oluşacağı yönündeki açıklaması üzerine deniz ticareti olumsuz etkilenmişti. Askeri yetkililer karasularımızda İğneada ve Kefken arasında tespit edilen mayınların daha doğuya geçmesinin şu ana kadar engellenebildiğini vurguladı. Uzmanlar, sivil ve ticari denizcilerin özellikle İgneada çevresinde gözcü personel kullanmasının önemine dikkat çekerken karina altında personelin en az sayıda ve kısa sürede bulunmasının hayati olduğunu ekledi. (Deniz Kartalı)

balikci-mayin-1-768x512.jpgbalikci-mayin-3-768x512.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim