• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Balıkçı tekneleri için temizlik yapılıyor

Balıkçı tekneleri için temizlik yapılıyor
Gazimağusa’da geçtiğimiz günlerde liman içerisindeki iskelenin çökmesi nedeniyle balıkçı teknelerinin Palm Beach sahiline taşınabilmeleri için yapılan işlemler, Mağusa İnisiyatifi’nde ve bazı vatandaşlarda kuşku yarattı.

Gazimağusa’da geçtiğimiz günlerde liman içerisindeki iskelenin çökmesi nedeniyle balıkçı teknelerinin Palm Beach sahiline taşınabilmeleri için yapılan işlemler, Mağusa İnisiyatifi’nde ve bazı vatandaşlarda kuşku yarattı.

Denizden dozerle çıkarılan kumların, sahil şeridine yayılması ve bu yayılma sırasında denizin içerisine kadar ulaşması hem Mağusa İnisiyatifi’nde hem de bazı vatandaşlarda yapılaşma şüphesi yarattı. Bazı vatandaşlar da kumların bu şekilde yayılmasının kötü görüntüye yol açtığını öne sürdü. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise, yapılan işlemde kumların yayılmasının nedeninin ekskavatör aracın denizin iç kısmından da kum alabilmesini sağlamak için olduğunu açıkladı. İsmail Arter, denize herhangi bir müdahalenin olmadığını belirtirken, işlemi Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Limanlar Dairesi’nin birlikte yaptıklarını bildirdi. Yanlış bir işlem gerçekleştirmediklerini, bölgede kötü görüntü ve dolgu yapma gibi bir durumun kesinlikle olmadığını kaydeden Arter, yayılan kumun ise denizin temizleme işleminin ardından toplanarak eski haline getirileceğini açıkladı.

İşlem hakkında bilgi verilmeli

Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinden Mertkan Hamit, Palm Beach sahilinde yapılan işlemin neden bu şekilde yapıldığının amacını kimsenin bilmediğini söyledi.

Mertkan Hamit, Çevre Yasası’na göre çevre ile ilgili bir yapılaşmanın veya herhangi bir işlemin kamuya açık bir şekilde bilgi verilerek yapılması gerektiğini kaydetti. Gazimağusa Belediyesi’nin orada yaptığı işlem hakkında kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini ifade eden Hamit, “yapılacak işlemin ekolojiye zarar verip vermeyeceğinin araştırılması gerekir. Bilimsel adım atılması gerekir. Ben yaparım olur mantığının kimseye faydası yoktur. Gazimağusa Belediyesi’ne 5 ay önce Mağusa İnisiyatifi olarak bilgi edinme başvurumuz vardır. Yasaya göre, 15 iş günü içerisinde bu talebimizle ilgili bize geri dönüş olması gerekir. Ancak 5 aydır herhangi bir cevap alamadık. Bu da belediyenin herkesle görüşmediği anlamına gelir” diye konuştu.

 Denize müdahale yok

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, bölgede kötü görüntü ve dolgu yapma gibi bir durumun kesinlikle olmayacağını söyledi. İsmail Arter, Palm Beach bölgesi için belediyelerinin biri çok büyük, diğeri de daha küçük iki projeleri olduğunu kaydetti.

Büyük proje için göreve geldikleri zaman müracaatlarının askeri makamlarca güvenlik nedeniyle şimdilik uygun olmadığının kendilerine bildirildiğini ifade eden Arter, daha sonra bu projeyi daralttıklarını açıkladı. Gazimağusa Belediye Başkanı Arter, süreç devam ederken iskelenin çöktüğünü ve balıkçı teknelerinin gitmesindeki en uygun yerin Palm Beach olarak görüldüğünü aktardı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Limanlar Dairesi ve Gazimağusa Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda askeri makamlardan sözlü olarak izin aldıklarını ve balıkçı teknelerinin söz konusu koya taşındığını anlatan Arter, Limanlar Dairesi’nin koyda temizlik ve derinleştirme yapılması için karar verdiğini ve Gazimağusa Belediyesi’nden de yardım istediğini açıkladı. İsmail Arter, belediye olarak hayata geçirmeyi planladıkları projede de temizlik ve derinleştirme yapılmasının öngörüldüğünü ancak bu projeye henüz başlangıç vermedikleri için günümüzde yapılan işlemin projeyle alakalı olmadığını açıkladı. İsmail Arter, yapılan işlemin sadece balıkçı teknelerinin söz konusu koya gelebilmeleri ile alakalı olduğunu dile getirdi.
Günümüzde yapılan temizlik işleminin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Limanlar Dairesi ve Gazimağusa Belediyesi tarafından yürütülmekte olduğunu ifade eden Arter, temizlik işleminin ekskavatörle sadece kıyıdan yapılabildiğini, ekskavatörün de kıyının bir köşesine oturtularak yapılan çalışmada yaklaşık 100 kamyon kum çıkardığını söyledi. İsmail Arter, ekskavatörün biraz daha içeriye girip kum çıkarmasının gerektiğini, bu nedenle de kumun yayılarak ekskavatörün üzerine çıkıp çalışmasının amaçlandığını kaydetti.

İçerideki kumun da temizlenmesinin ardından yayılan kumun temizleneceğini belirten Arter, denizin içerisine herhangi bir müdahale olmadığını bildirdi. İsmail Arter; “yanlış bir işlem yapılmıyor. Biz belediye olarak kamyon ve dozer takviyesi yaptık. Onun dışında ekskavatörün yaptığı işlem Limanlar Dairesi’nin yaptığı iştir” diyerek sözlerine son verdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim