• BIST 13198.84
  • Altın 6821.76
  • Dolar 48.8321
  • Euro 55.8217
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 14 °C

Balık adamları bekleyen tehlike

Balık adamları bekleyen tehlike
Balık adamlara avlanabilmek için aldıkları profesyonel ehliyette getirilen 35 yaş sınırı nedeniyle Karadeniz'de yaklaşık 10 bin balık adam işsiz kalabilir.

Karadeniz'de deniz salyangozu ve diğer kabuklu canlıları avlayan balık adamlar için istenen profesyonel ehliyetteki yaş sınırına tepki gösteren sektör temsilcileri, durumun Karadeniz ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi.

Uzakdoğu ülkelerine her yıl yüzlerce ton deniz salyangozu ihraç eden Sadıklar Su Ürünleri Sanayi Ticaret Ldt. Şti. sahibi Mustafa Sadıklar, Karadeniz'deki dalgıçların yüzde 95'nin 35 yaşın üzerinde olduğunu belirterek, çok sayıda balık adamın böylelikle işsiz kalacağını söyledi.

Sadıklar, "Öncelikle Karadeniz ve denizlerimizde yaklaşık 10 bin civarında dalgıç var. Bunlar deniz salyangozu veya kabuklu diğer deniz canlılarını avlayarak geçimlerini temin ediyorlar. Bu insanların dalış hakları elinden alınmıştır.

Profesyonel ehliyet almaları istenmektedir. Profesyonel ehliyete yönetmeliğe göre yaş sınırı var. 35 yaşından büyükler bu ehliyeti alamıyor. Şu anda Denizcilik Müsteşarlığı kanun taslağı hazırlıyor. Balık adamların tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu alarak bu işi yapmaları sağlanmalı düşüncesindeyiz. Sadece kabuklu deniz canlılarını toplamak için bir belge verilmesini istiyoruz

Biz sanayi dalgıçlığı yapmayacağız. Deniz altında kaynak yapan dalgıçlarla aynı ruhsatın alınmasının istenmesi elbette ki yanlıştır. Sadece deniz salyangozundan ülkemize yılda 20 milyon doların üzerinde girdi sağlanıyor. Kendi bindiğimiz dalı kesmemiz yanlış. 10 bin kişinin işsiz kalması, beraberinde on binlerce insanın aç kalması demektir" diye konuştu.

www.DenizHaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim