• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

Balığın genetik kodlarını çözen Türk

Balığın genetik kodlarını çözen Türk
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Kadir Bayır, balıkların genetik kodlarını çözerek, insan ömrüne nasıl bir etki yaptığını araştırıyor.

BALIĞIN GENETİK KODU

Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Kadir Bayır, balıkların genetik kodlarını çözerek, insan ömrüne nasıl bir etki yaptığını araştırıyor. Kanada'da bilimsel araştırmasına devam eden Bayır, "Çalışmaların başlamasından itibaren geçen yaklaşık 5 aylık sürede 8 farklı gen karakterize edilmiştir" dedi.

Bayır, 'medaka, dikence ve yeşil benekli balon balıklarının genetik çalışmalarında insanlar için model organizma olarak kullanılabildiğini, bundan dolayı da bu üç balığı incelemeye aldıklarını ifade etti.

Bayır, projenin amaçlarını şu şekilde açıkladı: "Yağ asidi bağlayıcı proteinlerin (fabp) hem balıklarda hem de insanlarda yağ asidi metabolizmasında görev aldıkları düşünülmektedir. Ancak tam olarak hangi rolü üstlendikleri henüz tam olarak açıklanabilmiş değildir. Dolayısıyla çalışmanın amaçlarından birisi bu fabp genlerinin yağ asidi metabolizmasındaki görevlerini belirlemektir. Elde edilecek sonuçların fabp genlerinin insan yağ asidi metabolizmasındaki rollerini anlamaya yardımcı olacağı düşünülmektedir. Fabp genleri balıklarda genellikle duplike (kopyalanmış) olarak bulunurlar oysa insanlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Projenin ikinci amacı 'Neden bu genler balıklarda duplike olarak bulunurlar?' sorusuna cevap aramaktır. Bu amaçla her bir genin yapısı belirlenmekte, hangi dokularda daha fazla üretildikleri araştırılmakta, ayrıca öteki balık türleri, fare gibi model organizmalar ve insanlarda bulunan aynı genler ile benzerlikleri araştırılmaktadır."

Çalışmadan elde edilecek bulgularla ilgili bilgiler veren Bayır, "Işın yüzgeçli balık türlerinde hücre içi lipid bağlayıcı protein multigen ailesinin geçmişten günümüze gelişimi hakkında değerli veriler sunacak ve fabp genlerin transkripsiyonunu kontrol eden düzenleyici mekanizmaları anlamamızı sağlayacak. Teleost (gerçek kemikli) balıklarda normal embriyogenesis, büyüme ve üremeyi kontrol eden pek çok gen memelilerdekilere benzer (veya aynı) olduğundan zebra balığı, medaka, dikence ve yeşil benekli balon balığı gibi model organizmaların kullanıldığı bu tür çalışmalar, insan gelişiminde ve hastalıklarda rol oynayan fabp genlerinin bu rolünü (veya rollerini) anlamamıza yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.

Bayır, "Ayrıca balıklarda ömrün sonuna kadar büyüme özelliği yani dokularda sürekli büyüme ve gelişme, daha anlaşılır ifadesiyle kartilaj dokunun olmaması yani kartlaşmama anti aging diye de bildiğimiz yaşlanmaya karşı insanlarda kullanılabilecek yeni yaklaşımların geliştirilmesinde çığır açabilecek yönleri ile heyecan verici bir çalışma olarak görülmektedir." diye konuştu.

Araştırma kapsamında 8 farklı gen karakterize ettiklerini aktaran Bayır, "Bunlar arasında 1 genin özel bir yapıya sahip olduğu, 1 genin bilinenden farklı bir yapı sergilediği bulunmuş, 1 genin ise nükleotid dizilimi yeniden belirlenmiştir. Ayrıca söz konusu genler ile insanlarda bulunan benzer benzerlikler saptanmıştır. Dolayısıyla araştırmanın tıbbi kullanım imkanları özel önem arz etmektedir." açıklamasında bulundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim