• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Bafa Gölü'nü kuşlar da terk ediyor

Bafa Gölü'nü kuşlar da terk ediyor
Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Bafa Gölü'nde, geçen pazartesi günü başlayan balık ölümleri artarak sürerken, köylülerin ve çevrecilerin isyanı da büyüyor.
Muğla ve Aydın il sınırları içinde bulunan tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Bafa Gölü'nde, geçen pazartesi günü başlayan balık ölümleri artarak sürerken, köylülerin ve çevrecilerin isyanı da büyüyor.

Köylüler, Bafa Gölü ve çevresinde yaşamın tamamen bitmek üzere olduğunu ileri sürerken, kuşlarla flamingoların da bölgeyi terketmeye başladığını belirtti. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Grubu sözcüsü Bilge Contepe Avrupalı çevre örgütlerinin de dikkatini çekerek, Türkiye ve Avrupa'nın en güzel tarihi ve doğal varlıklarından birinin kaderiyle başbaşa kalmaması için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

Kapıkırı Köyü Muhtarı Veli Çakır göl sularının 40 metre kadar çekildiğini, balıkçıların ava çıkamadığını, Gölyaka, Serçin, Akyeniköy, Pınarcık ve Çamiçi köylerinde umutsuz bekleyişin sürdüğünü belirtirken, balıkların ölüm nedenlerinin bir an önce belirlenmesi ve kendilerinin bilgilendirilmesini istedi. Muhtar Veli Çakır, doğal yaşamın giderek tükendiği Bafa Gölü ve çevresinin kurtarılması için neyin beklendiğini sorarken, Gölyaka balıkçılarından Mehmet Samus “Yörenin zeytincilik dışındaki tek geçim kaynağı olan balıkçılık, Bafa Gölü'yle birlikte can çekişiyor. Balıkçılar üç gündür balığa çıkmıyor. Bafa Gölü göz göre göre öldü. Burada cinayet işlendi” dedi.

GÖRMEZDEN GELİNDİ

Bafa Gölü'nde yıllardır yaşanan çevre ve doğa felaketinin, ilgili kurumlar ve mülki amirler tarafından görmezden gelindiğini ileri süren Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Grubu sözcüsü Bilge Contepe ise şunları söyledi: 
“Dünyanın neresinde olursa olsun bu bir doğa katliamı ve insanlık suçudur. İçindeki canlılarıyla birlikte Bafa Gölü'nü insafsızca ölüme terk etmek, yöre insanının kaderiyle oynamak affedilmeyecek bir suçtur. Bafa Gölü'nün yok oluşuna yıllardır duyarsız kalan yetkilileri önce TBMM'ne şikayet edip, can çekişen gölün yeniden doğal haline kavuşturulması için üniversitelere çağrıda bulunacağız. Avrupalı çevre örgütlerinin dikkatini çekerek, Türkiye ve Avrupa'nın en güzel tarihi ve doğa varlıklarından birinin kaderiyle başbaşa kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Gölün kurtulması için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak Avrupa fonlarından yararlanmak için acil proje üretilip yaşama geçirilmesini sağlayacak komisyon oluşturacağız. Hukuk mücadelesinde ise, gerekirse yörede yaşayanlar adına AİHM'ne kadar gitmeye kararlıyız.” Bafa Gölün'nü besleyen nehir ve derelerin DSİ tarafından yapılan kanaletlere akıtılması sonucu gölde su seviyesinin düştüğü ve balıkların oksijensizlikten öldüğü ileri sürülmüştü.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim