• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Aydın Doğan, terörün finansmanı suçlamasıyla medyadan çekilmek zorunda kaldı

Aydın Doğan, terörün finansmanı suçlamasıyla medyadan çekilmek zorunda kaldı
Türk medya tarihine yaklaşık 40 yıl damga vuran 86 yaşındaki Aydın Doğan, Terörün Finasmanı suçlamasından kurtulmak için siyasi iktidarın baskısı ve tehdidiyle gazete, televizyonlarını satarak, Türk basın sektöründen çekilmek zorumda kaldı.

Tarihler 21 Mart 2018'i gösterirken, Doğan Holding'in Kamu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklama ile  Kanal D, CNN Türk, TV2, Dream TV, Dream Türk, Hürriyet, Posta, Fanatik ve Doğan Haber Ajansı'nı bünyesinde bulunduran, Doğan Medya Grubu'nun, 916 milyon dolar bedelle Demirören Grubu'na satışı konusunda, anlaşma varıldığı açıklandı. Yaklaşık 40 yıldır medya sektörünün amiral gemisi ve o geminin kaptanı Aydın Doğan, bu açıklamayla Türk medya sektöründen çekildi.

Deniz Haber Ajansı olarak, Türk medya sektörünün en önemli ismi Aydın Doğan'ın isteyerek mi medyadan çekildi? Yoksa tehdit ile çekilmek zorunda mı kaldı? sorusuna cevap bulmak için perdeyi aralamaya karar verdik.

İktidarın kumpas olarak nitelediği, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra, cemaat olarak nitelediği yapıyı, kara listeye almasıyla birlikte, FETÖ/PDY Silahlı terör örgütü olarak nitelendirildi.

FETÖ yapılanmasının finans kaynaklarını ortadan kaldırmaya ve yok etmeye karar veren AKP İktidarı, FETÖ Örgütünün ticari kuruluşlarını teker teker kapatırken, FETÖ yapılanmasının bankacılık sisteminde en önemli kuruluşu olan BankAsya'daki devletin mevduatlarını çekmeye başladı. 27 Şubat 2014 tarihinde dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bir televizyon programında, 300 milyon TL'ye yakın paranın Bank Asya'dan çekildiğini ve THY'nin hiç bir mevduatının adı geçen bankada kalmadığını açıkladı. Sadece THY değil, siyasi iktidarın baskısı sonucu, onlarca şirket Bank Asya'dan mevduatlarını çekmeye başladı.

Bu gelişmeler üzerine finansal sıkıntıya giren BankAsya'ya destek mesajları ve açıklamaları yapan FETÖ lideri Fethullah Gülen, ilk olarak 17 Aralık 2013 tarihinde  "Bank Asya'ya para yatırın" açıklamasını yenilemesiyle birlikte, FETÖ'ye iltisaklı mensuplar, arabalarını evlerini satarak, Bank Asya'ya para yatırmaya başladı. Hatta FETÖ liderinin ikinci açıklamasıyla birlikte, FETÖ mensuplarının diğer bankalardan kredi çekerek, Bank Asya'ya mevduat hesabı açmaya başlandı.

AHMET BEYAZ, AYDIN DOĞAN'IN KAPISINI ÇALIYOR!

Ancak, FETÖ yapılanmasına iltisaklı şahısların, para yatırması ve destek sağlamasına rağmen finansal krize giren BankAsya'yı kurtarmak amacıyla, iş insanlarından ekipler kurulmaya başlandı. Tarihler, Ocak 2015'i gösterirken, dönemin Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz ve FETÖ yapılanmasına iltisaklı bir işadamı Ayıdn Doğan'ın kapısını çaldı.

Bank Asya'daki finansal krizden bahseden ve Aydın Doğan'dan destek isteyen Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz ve FETÖ yapılanmasına iltisaklı işadamı, Aydın Doğan'ı ikna ederek, BankAsya'ya 10 milyon dolar para yatırmasını sağladı.

BDDK, BANK ASYA'YA EL KOYUYOR VE TMSF'YE DEVREDİYOR

3 Şubat 2015’te Bank Asya'nın İstanbul’daki genel merkezi dahil birçok merkezine baskın düzenleyen emniyet güçleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla harekete geçen TMSF bankanın hisselerinin yüzde 63’ünü devraldı. Bankada incelemelerde bulunan TMSF yetkililerinin raporu sonucu, 29 Mayıs 2015 tarihinde BDDK tarafından "5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir" açıklaması yapıldı.

BDDK VE TMSF UZMANLARI BANKASYA'DA HESAPLAR TEK TEK İNCELEDİ

FETÖ lideri Fethullah Gülen'in ilk olarak 17 Aralık 2013, daha sonra 2014 tarihinde  "Bank Asya'ya para yatırın" açıklamasından sonra, bankaya para yatıranlar hakkında incelemeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına raporlayan uzmanlar, onlarca iş insanı hakkında "Terör Örgütüne Finansman Sağlamak" iddiasıyla soruşturma başlattı.

BÜYÜK BALIK AYDIN DOĞAN, KANÇALI AĞA TAKILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan incelemeler arasında bulunan en önemli isim Aydın Doğan dikkat çekerken, hakkında soruşturma başlatıldı. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla soruşturmayı genişleten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya gizlilik kararı alarak  "Terörün Finansmanı" suçunu genişleterek Aydın Doğan'ın mal varlığına el koymak başta olmak üzere, "terör örgütü üyesi olmamakla birlite terör örgütüne yardım ve yataklıktan 15 seneye kadar hapis cezası istemiyle" soruşturmayı tamamladı.

Ancak o dönemde, AKP'ye uzlaşma ve anlaşma mesajları gönderen Aydın Doğan, çaldığı her kapının yüzüne kapanmasından dolayı büyük bir panik yaşadı. Öte yandan Aydın Doğan'ın malına el koymanın zor olduğu ve siyasi atmosferin müsait olmadığını düşünen siyasi iktidar ise soruşturmayı sümen altında tutarken, Aydın Doğan'ın başında demokles kılıcını sallamaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Medyadan Çekilsin" mesajlarını kulak ardı eden Aydın Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan istediği randevuları bir türlü alamadı.

15 TEMMUZ DARBE KALKIŞMASI, AYDIN DOĞAN'IN NEFESİNİ KESTİ

Türk tarihine kara bir leke olarak geçen ve TSK bünyesine sızmış bir grup FETÖ'cü askerin 15 Temmuz hain darbe kalkışması, Aydın Doğan'ın medyadan çekilmesinin önünü açtı. Siyasi İktidar pazarlığa oturan Aydın Doğan, BankAsya'ya yatırdığı 10 milyon doların çilesini çekerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise  "Kartel" olarak nitelediği Aydın Doğan'ın kafese sokmanın tadını çıkarıyordu.

Aydın Doğan ve siyasi iktidar arasında, Doğan Medya Grubu'nun satılması konusunda pazarlıklar el altından devam ederken, siyasi iktidara yakın 5 işadamına teklif sunuldu. Ancak Aydın Doğan'ın medyadan çekilmesi konusunda, 1.2 milyar dolar para karşılığı tüm medyadan çekileceğini ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın 5 işadamı ise medyaya girmesi konusunda Erdoğan'dan aflarını istedi. Ocak - 2018'de 6'ncı işadamı olarak Erdoğan Demirören, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teklifini kabul ederek Aydın Doğan ile pazarlığa oturdu. Yapılan görüşmelerde neticesinde Doğan Medya Grubu 700 milyon doları Ziraat Bankası'ndan sağlanan 2 yılı ödemesiz 10 yıllık vadeli krediyle toplam, 916 milyon dolara Demirören Gruba satıldı.

Satış sonucu KAP'a bildirilen resmi bildiri de; Doğan Gazetecilik, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık, Doğan TV Holding, Doğan Haber Ajansı, Doğan Dağıtım Satış Pazarlama, Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım, Doğan Media International GmbH ve Mozaik İletişim Hizmetleri’ndeki payların tamamının Demirören Gruba devredildiği açıklandı.

AYDIN DOĞAN HAKKINDA TERÖRÜN FİNANSMANI SORUŞTURMASI KAPATILDI

Türk medya tarihine yaklaşık 40 yıl damga vuran 86 yaşındaki Aydın Doğan, Terörün Finasmanı suçlamasından kurtulmak için siyasi iktidarın  baskısı ve tehdidiyle gazete, televizyonlarını satarak, basın sektöründen çekilmek zorumda kaldı. Öte yandan FETÖ iltisaklı iki iş insanının ricasıyla BankAsya'ya yatırdığı 10 milyon dolar nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın akibeti  ise yukarıdan uzatılan bir el tarafından kapatıldı.

ÖZEL HABER: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim