• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Avrupa'ya gidecek tankerler Kızıldeniz'den ayrılıyor

Avrupa'ya gidecek tankerler Kızıldeniz'den ayrılıyor
Gemi izleme verilerine göre, Orta Doğu ve Hindistan'dan Avrupa'ya dizel ve jet yakıtı taşıyan en az dört tanker, Kızıldeniz'den kaçınmak için Afrika çevresinde daha uzun bir rota izliyor.

Ümit Burnu civarındaki sapmalar, tankerlerin Avrupa'ya olan yolculuklarını üç haftaya kadar uzatabilir, bu da daha yüksek navlun maliyetlerine ve potansiyel olarak tedarik kesintisine yol açabilir.

Ancak BP (BP.L) de dahil olmak üzere bazı kiracılar , Yemen'deki Husilerin saldırıları sonrasında gemilerini başka yöne yönlendirirken, diğerleri Süveyş Kanalı üzerinden daha kısa olan Kızıldeniz rotasını kullanmaya devam ediyor.

Tankerler, Husi militan grubunun İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri harekatına yanıt olarak ticari gemilere yönelik deniz saldırılarını artırmasının ardından bu ayın başlarında Kızıldeniz'den kaçınmaya başladı.

Maersk ve CMA CGM'nin de aralarında bulunduğu konteyner nakliye firmaları , ABD'nin ticari gemileri korumayı amaçlayan bir deniz görev gücü kurulduğunu duyurmasının ardından rotaya geri döneceklerini duyurdu .

Bununla birlikte, aralarında Hapag Lloyd'un da bulunduğu diğerleri, riskin hala çok büyük olduğunu düşünüyor ve şu ana kadar bazı önemli müttefiklerinin desteğini kazanmakta zorlanan ABD liderliğindeki operasyonun etkinliği konusunda belirsizlik var.  

Yönlendirilen gemiler yüklerini Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Hindistan'dan yüklediler ve nakliye analiz firması Kpler'e göre sırasıyla Sinopec, Kuveyt Petrol Şirketi (KPC), Aramco ve Reliance Industries Limited tarafından kiralandılar.

Bu ülkelerden yalnızca Bahreyn, ABD'nin kamuoyuna açıkladığı Refah Muhafızı Operasyonu'na katılacakları toplam 20 ülkeden 12 ülke listesinde yer alıyordu. Suudi Arabistan - Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte - operasyonla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Reuters'a konuşan KPC, petrol tankerlerinden Kızıldeniz'den kaçınmalarını istemediğini söyledi.

Nakliyecilerin veya petrol şirketlerinin Kızıldeniz geçişinin güvenliği konusunda şüpheleri olduğu sürece petrol kargosunun daha fazla sapması meydana gelse de birçok gemi bu rotayı kullanmaya devam etti.

Kpler verilerine göre, bu yayının yayınlandığı tarihte, Avrupa'ya gitmek üzere Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilere yaklaşık 4,5 milyon varil petrol ürünü ve yaklaşık 2 milyon varil ham petrol yükleniyor.

Karşılaştırıldığında, yön değiştiren gemiler Sti Solidarity, Jag Lokesh, Ps Atene ve Karimata, Ümit Burnu çevresinde toplam 2,4 milyon varil dizel ve jet yakıtı taşıyor.

Hacmin tamamı Avrupa'ya ulaşmayabilir - Kpler'e göre Ps Atene, 28 Aralık'ta Cebelitarık'tan Maputo, Mozambik'e varış noktasını güncelledi.

Ancak Kızıldeniz'deki aksaklıklar şu ana kadar Avrupa'nın yakıt fiyatlarını ve rafineri marjlarını etkilemedi.

Kuzeybatı Avrupa düşük kükürtlü motorin vadeli işlemlerinin Brent ham vadeli işlemlerine göre primi 28 Aralık'ta 1 Aralık'a göre %10 daha düşüktü; bu da Investec emtia başkanı Callum Macpherson'a göre motorinin ham petrole göre nispeten iyi tedarik edildiğini gösteriyor.

Motorin piyasasının yapısı da aralık ayında yataylaştı; bu da tüccarların Avrupa'da yakın zamanda arz sıkıntısı yaşanacağını öngörmediklerinin bir başka işareti.

Kpler analisti Zameer Yusof, Avrupa orta distilat pazarlarının, kuzeybatı Avrupa'daki hem motorin hem de jet yakıtının mevsimsel olarak düşük stok seviyeleri ve sonbahar bakım döneminden sonra düşük rafineri işletme oranları nedeniyle herhangi bir aksaklığa karşı hala hassas olabileceğini söyledi.

Bölgedeki tedarikçilerin önümüzdeki yıla kadar büyük olasılıkla ABD Körfez Kıyısı'ndan yapılan dizel ithalatına bağımlı olacağını da sözlerine ekledi.

Avrupa'nın dizel pazarı, Ukrayna'daki savaşın ışığında bu yıl 5 Şubat'tan itibaren Rus petrol ürünlerine uygulanan AB ambargosuna kadar, Avrupa'nın yapısal ürün açığını kapatmak için Orta Doğu ve Asya'ya büyük ölçüde bağımlı hale gelmesine kadar esas olarak Rus kargoları tarafından sağlanıyordu.

Kpler'e göre Avrupa'nın bu yıl diğer bölgelerden ithal ettiği aylık 14,3 milyon varil jet yakıtının yüzde 90'ından fazlası Süveyş'in doğusundaki pazarlardan, 24,4 milyon varillik aylık ortalama dizel ithalatının ise yaklaşık yüzde 58'i geldi.(7Deniz)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim