• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Avrupa'nın pisliği Karadeniz'e akıyor

Avrupa'nın pisliği Karadeniz'e akıyor
Karadeniz'in en büyük sıkıntısı kirlilik. Tuna, Dinyeper ve Dinyester nehirleriyle Karadeniz'e akan Avrupa ve Rusya'nın atıkları Karadeniz'in sonunu hazırlıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Bayraklı, Karadeniz'in en büyük sıkıntısının kirlilik olduğunu belirtti.

Tuna, Dinyeper ve Dinyester nehirleri kanalıyla Karadeniz'e boşalan Avrupa ve Rusya'nın sanayi atıklarının balık neslini tükettiğini dile getiren Prof. Dr. Fethi Bayraklı, bütün dünyada Rio Sözleşmesi'ne işlerlik kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Tuna'nın Almanya'dan başlayarak geçtiği bütün Avrupa ülkelerinin sanayi ve endüstriyel atıklarını, Dinyeper ve Dinyester'in ise Rusya ile eski SSCB'den kopan ülkelerin atıklarını Karadeniz'e taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Bayraklı, "Bu ırmaklar yoluyla Karadeniz'de çok büyük çevre kirliliği oluşmuştur. Türkiye, Karadeniz'i kesinlikle kirletmemektedir. Çünkü bizim atıklarımız sanayi atığı değil. Bir tek Samsun'daki azot ve bakır fabrikaları var. Onlar da ülkemizde çevreye verilen önemden dolayı rehabilite edildi. Denizi kirletmiyorlar" diye konuştu.

Karadeniz'de balık neslinin azalmasının nedeninin kirlilik olduğuna dikkat çeken Bayraklı, "Bütün Avrupa'nın sanayi pisliği Karadeniz'de. Eskiden Karadeniz'de balığın her çeşidi olurdu. Kirlilik nedeniyle berbat bir duruma gelindi. Balık nesli tükenmeye başladı. Balık çok hassas bir varlık. İndikatör yani kirliliğin çok çabuk belirleyicisi ve delili. Kirliliğe karşı çok duyarlı. Bazı canlılar kirliliğin üst limitlerine kadar yaşayabilirken, balıklar bir anda oksijenin azalmasıyla, ortama en ufak bir kirlilik unsuru girdiğinde kendini bırakır. O kadar hassas bir hayvan. Karadeniz'de balık ölümleri de yer yer artıyor. Balık ölüyorsa mutlaka kirlilik vardır" şeklinde konuştu.
Kirlilikten dolayı Karadeniz'in havasız katmanında kükürt ve hidrojen gazlarının biriktiğini, suda erimiş vaziyette bulunduğunu da ifade eden Bayraklı, bu gazların patlamasının mümkün olmadığını ancak ekonomik olarak yararlanılabilirliğinin araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Karadeniz'e atık boşaltılmaması için Rio Sözleşmesi'nin, uluslararası bazı çevre kanunlarının hayata geçirilmesi ve bunlara işlerlik kazandırılması gerektiğini de kaydeden Bayraklı, şunları söyledi:

"Türkiye'nin çevreye gösterdiği duyarlılık dünyanın bütün ülkelerinde olmalı. Karadeniz'i kirleten devletlerin hükümetleri uluslararası sözleşmeleri uygulamaya mecbur edilmeli. Bazı uluslararası sözleşmeleri bazı devletlerin imzalamaması son derece düşündürücü. Mesela ABD hava kirliliği veya sanayi kirliliğiyle ilgili kriterlere resmi olarak hala imza atmadı. İşi sürüncemede bırakıyor. Dünya çevreye karşı daha duyarlı olmalı."
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim