• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

"Av yasağı 1 Mart'a çekilsin" önerisi

"Av yasağı 1 Mart'a çekilsin" önerisi
Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'deki su sıcaklığının daha erken arttığını ifade ederek, "Bölgedeki balıklar daha erken yumurta olgunluğuna erişiyor. O yüzden av yasağı 1 marta çekilmeli" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'deki su sıcaklığının Karadeniz, Ege ve Marmara'ya göre daha erken arttığını ifade ederek, "Bölgedeki balıklar daha erken yumurta olgunluğuna erişiyor. Bu nedenle bölgemizde su ürünleri av yasağının 1 Mart'a çekilmesi gerekir. Çünkü yapılan araştırmalarda yakaladığımız birçok balık türünün, yumurtlama döneminde olduğunu gördük" dedi.

Gökoğlu, yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen bilimsel araştırma projesi kapsamında fakültenin araştırma gemisiyle Akdeniz'de incelemelerde bulunduklarını kaydetti. Gökoğlu, araştırmalar sırasında yakalanan balıkların birçoğunun yumurtlama döneminde olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Türkiye'de av yasağının 15 Nisan'da başlayacağını hatırlatan Gökoğlu, kararın Türkiye'nin diğer bölgelerine göre alındığını dile getirdi. Akdeniz'deki su sıcaklığının Karadeniz, Ege ve Marmara'ya göre daha erken arttığının altını çizen Gökoğlu, "Bu bölgedeki balıklar daha erken yumurta olgunluğuna erişiyor. Bu nedenle bölgemizde su ürünleri av yasağının 1 Mart'a çekilmesi gerekir. Çünkü yapılan araştırmalarda yakaladığımız birçok balık türünün yumurtlama döneminde olduğunu gördük" diye konuştu.

'YUMURTA BIRAKACAK BALIKLAR AVLANIYOR'

Gökoğlu, araştırma sırasında mercan, barbun, tekir, lokum balığı, hani, izmarit, yabani mercan, dil balığı, pisi balığı ve kırlangıç balığı yakaladıklarını, yakalanan balık türlerinin tamamında yumurta tespit ettiklerini ifade etti.
Av yasağı başlamadan önce yakalanan balıkların büyük bölümünde yumurta olduğunun belirten Gökoğlu, "Yumurta bırakacak balıklar avlanıyor.
Dolayısıyla bir süre sonra yumurtlayacak balık kalmayacak ve balık stokları giderek azalacak" diye konuştu.

'BALIKLARIN YÜZDE 99'U YUMURTALI'

Antalya Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cavit Tankuş ise av yasağı öncesinde Antalya'da avlanan balıkların yüzde 99'unun yumurtalı olduğunu söyledi.

Su ürünleri sirkülerinde avlanma ile ilgili düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Tankuş, Türkiye'de balık avcılığıyla ilgili kararların hayli eski olduğuna değindi. Tankuş, kararda değişiklik yapılmaması halinde Antalya'da 3-4 yıl içinde balık rezervlerinde ciddi azalma olacağını savunarak, deniz suyu sıcaklığına göre Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege'de ayrı su ürünleri sirküleri yapılıp, ayrı kararlar verilmesi gerektiğini kaydetti.

Akdeniz'de deniz su sıcaklığının diğer denizlere göre daha yüksek olduğunu belirten Tankuş, şöyle devam etti: "Dolayısıyla Antalya'da av yasağı daha erken bir tarihe alınmalı. Çünkü tüm balıklar yumurtalı durumda. Bunları tuttuğumuz sürece kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Tavsiyemiz her bölgenin avlanma yasağını kendisinin belirlemesi. Her bölgenin balıkçısı, kooperatifi kendi oylaması ile ava karar vermeli. Yani Karadeniz'in oylaması ile Antalya'nın oylaması bir olmamalı. Biz de ona göre balığımızı tutalım ve çoğaltalım. Aksi takdirde gelecekte çocuklarımız balık bulamayacak."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
şakran
17 Nisan 2013 Çarşamba 10:39
balıkçı
evet çok doğru bir tespit.mart ayında bir çok balık cinsi yumurtalı,mart sonuna doğru yumurtayı atar.bizim memleketimizde yasaklar yanlış uygulanıyor.bırakın yazın gırgır ve troller çalışsın zaten yavru balıklar sıcakta kıyıda,açığa soğukta gidiyor ozamanda balıkçılık serbest olduğu için kırılıyorlar.balıklara yumurta bırakmak için fırsat verilsin,ama olmaz gırgır ve troller buna şiddetle karşı çıkarlar,devlette bişey yapamaz.....
78.175.60.84
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim