• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde 12 yeni tür keşfedildi

Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde 12 yeni tür keşfedildi
Bilim insanları, Atlas Okyanusu’nda yaptığı beş yıllık geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda okyanusun derinliklerinde 12 yeni canlı türü keşfettiklerini açıkladı.

Araştırmacılar, iklim değişikliği, asitlenme ve madencilik gibi insan faaliyetleri nedeniyle yeni keşfedilen türler de dahil olmak üzere yüzyılın sonunda okyanus habitatlarının büyük ölçüde yok olacağı konusunda uyardı.

Uluslararası bir araştırmacı ekibinin katılımıyla gerçekleşen Atlas adlı projenin bulguları duyuruldu.

Bilim insanları beş yıl boyunca Atlas Okyanusu’nda yapılan çalışma kapsamında aralarında mercanların, yosunların ve yumuşacakların yer aldığı 12 yeni deniz canlısı keşfettiklerini ve daha önce gidilmemiş alanlarda da 35 türe rastladıklarını açıkladı.

Bununla birlikte araştırmacılar, Azor Adaları'nda deniz tabanı kaplıcaları bulduklarını ve bunların derin okyanusun ortasında karmaşık canlı türlerine barındıran nispeten yüksek biyolojik üretkenliğe sahip önemli alanlar olduğunu söyledi.

YÜZYILIN SONUNA KADA ROKYANUS HABİTATLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE YOK OLACAK

Ancak, çalışmada, okyanusun ısınması, asitlenme ve besin miktarının azalması nedeniyle okyanus  türleri için uygun habitatların 2100 yılına kadar önemli ölçüde azalacağı belirtildi.

Atlas pojesine önderlik eden, İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör  Murray Roberts  yaraştırmanın okyanustaki bazı "özel yerleri" ortaya çıkardığını ve ekosistemleri işlevini ortaya koyduğunu söyledi.

KARA İÇİN YAĞMUR ORMANLARI,  OKYANUS İÇİN MERCANLAR

Roberts, “Derin denizin şehirlerini oluşturan süngerlerden veya derin okyanus mercanlarından oluşan topluluklar bulduk. Buradaki yaşamı destekliyorlar. Balıklar buraları yumurtlama alanı olarak kullanıyor. Bu şehirler, insan faaliyetleri nedeniyle zarar görürse, bu balıkların ortaya çıkacak hiçbir yeri kalmaz ve tüm bu ekosistemlerin işlevi gelecek nesiller için kaybolur. Bu yağmur ormanlarının karadaki biyolojik çeşitlilik için önemli bir yer olduğunu anlamak gibidir; aynı şey derin deniz için de geçerlidir,  korunması gereken önemli yerler vardır ve en önemlisi, hepsi birbirine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

OKYANUS AKINTILARI YAVAŞLIYOR

Bununla birlikte,  projeye Atlantik okyanusu çevresindeki 13 ülkeden bilim insanları dahil edilerek, yeni türlerin yanı sıra,  okyanusların iklim değişikliği ve  balıkçılık ve madencilik gibi insan faaliyetlerinden nasıl etkilendiği de incelendi. Okyanus akıntıları ve deniz tabanındaki fosil birikimleri incelendiğinde, Kuzey Atlantik'teki ana akıntıların iklim değişikliğine tepki olarak çarpıcı bir şekilde yavaşladığını ortaya çıkardı. Profesör Roberts, "İklim değişikliğin  etkileri karmaşık, ancak potansiyel olarak ekosistemler arasındaki bağlantılar azalmaktadır. Çünkü okyanus akıntıları, derin okyanusta farklı habitatları birbirine bağlayan otoyollardır” dedi.

GÖZLERDEN UZAK

Deniz bilimcileri, artan küresel nüfus, kirlilik ve derin denizlerde tıbbi ve endüstriyel olarak yararlı ürünler için araştırma dahil olmak üzere ortaya çıkan ticari faaliyetlerin neden olduğu zararın farkına varmanın kritik önemde olduğunu söyledi. Yeni keşfedilen mercan türlerine ilişkin açıklama yapan Tromsø Üniversitesi'nden ekonomist Profesör Claire Armstrong, "Derin okyanus o kadar gözden uzak ki, ona yaptıklarımızın sonuçlarının gerçekten farkında değiliz. Gelecekte neye ihtiyaç duyabileceğimizi korumak ve bilmek gerçekten çok zor” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim