• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Aşırı avcılık, kalkan balığının da sonunu getirdi

Aşırı avcılık, kalkan balığının da sonunu getirdi
Bir zamanlar çok yakalandığı için ücretsiz dağıtılan kalkan balığının şimdi ithal olanları 80 - 100 liradan satılıyor. Uzmanlar yokluğun nedeninin aşırı avlanma ve kirlilik olduğunu söylüyor.

Balık avı sezonu 15 Nisan’da kapandı. 15 Nisan’dan 15 Haziran’a kadar en lezzetli dip balıklarından kalkanın da avlanması yasaklandı. Bir zamanlar Karadeniz ve Marmara’da çok bulunan kalkan, kıyılarımızda yeteri kadar görülmediği için ithal edilerek tezgâhlara geldi ve kilosu 80-100 TL’den satılıyor. 3-4 kiloluk bir kalkanın 300-350 TL’den satılması kimseyi memnun etmiyor.

Üremeden avlanıyor

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Erkan, diğer balık türleri gibi kalkanın da artık daha az bulunma nedenini, üremesine fırsat verilmeden avlanması olarak değerlendirdi ve şu bilgileri verdi: “Çok lezzetli ve vitamin deposu kalkanın erkekleri 5-6, dişileri 6-7 yaşlarında olgunlaşıp üremeye geçebilir. Geç olgunluk yaşı nedeniyle trolle yapılan avcılık  kalkana üreme fırsatı vermiyor. Neslinin azalmasında en büyük etken, üreme şansı verilmeden avlanması. Her kalkan balığına en az bir kez üreme şansı verilmesi gerekiyor ama trol avcılığı nedeniyle üreyemeden avlanıyorlar. Ekonomik değeri yüksek kalkan   Rusya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Çin ve bazı Avrupa ülkelerinde çiftliklerde üretiliyor. Kıyılarımızda ise aşırı avcılık nedeniyle azalma yaşanıyor. Balığın azalmasına trolle avcılık kadar kirlilik de neden oluyor. Hem kirlilik hem aşırı avcılık kalkan neslini tehlikeye soktu. Son yıllarda Karadeniz’deki koruma alanları tezgâhlarda kalkanı görmemizi sağlasa da geçmiş yıllarda olduğu kadar çok kalkan çıkmamakta. Mevsimde lezzetinin doruğunda olan kalkan kıymetli bir balıktır. Tezgâhta görülebilme süresi kısa olduğu için balıklar arasında saygın bir yeri vardır. Bol yakalandığı, yetimhanelerde dağıtıldığı günleri olmuştur. Ama şimdi çok az bulunuyor ve sosyal statüsünü maddi değeri belirliyor.”

Karadeniz’in en değerlisi

Kalkan daha çok Karadeniz’de bulunurken Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğusunda ve Baltık Denizi’nde de görülüyor. Yuvarlak hafif bombeli vücut yapısı, pulsuz ama düğme olarak adlandırılan küçük kemiksi plakları ile belirgin. Fazla hareket etmemekle birlikte dibi kumlu, hafif çamurlu veya küçük taşlı zeminlerde yaşar. Yaza doğru sahilde 5-10 metre derinlikte oltayla avlanabileceği gibi 50-70 metre derinliklerde bulunur. Nisan - haziran arasında ürerler. Beyaz et yapısıyla tercih edilen şekli tavasıdır. Izgarası ve sebzelerle birlikte fırında pilakisi de lezzetlidir. Kalkan ciğeri de çok lezzetli olduğu için değerlidir. Düğmeleri bile kızartılarak servis edilmektedir. Lezzeti yanında sağlıklı ve dengeli beslenme için önemlidir. Günlük ‘omega 3’ ve esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.

Kimse memnun değil

Kadıköy’deki Özmen Balıkçılık’tan Yaşar Çay, “Kalkan 15 Nisan’a kadar avlanabiliyor. Eski İstanbullular kalkanı yiyecekleri vakti çok iyi biliyor. Her yıl fiyatı daha çok artıyor. Bu yıl 3-4 kiloluk bir kalkanı 300-350 TL’den satmak zorunda kaldık. Ne müşteri ne de biz memnunuz. Kıyılarımızda daha çok avlanabilirse fiyatının düşeceğine inanıyoruz” dedi.

Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim