• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

ASBAŞ'ın 2015 Yılı Ödülleri verildi

ASBAŞ'ın 2015 Yılı Ödülleri verildi
Antalya'da 1987'de kurulan Antalya Serbest Bölge A.Ş.'nin (ASBAŞ), 2015 yılı ödülleri verildi. Törende konuşan Vali Muammer Türker Serbest bölgenin işletim süresinin uzatılmasına ilişkin Ekonomi Bakanlığı'na destek çağrısında bulundu.

Antalya'da 1987'de kurulan Antalya Serbest Bölge A.Ş.'nin (ASBAŞ), 2015 yılı ödülleri verildi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen ödül törenine Vali Muammer Türker, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Salih Çiçek,  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı  Menderes Türel,  Emniyet Müdürü Cemil Tonbul,  ATSO Başkanı Davut Çetin ve işadamları katıldı. Törende 2015 yılının en iyi firmalarının ödüllerini protokol üyeleri takdim etti.

ANTALYA'YA DEĞER KATAN GURUR

ASBAŞ'ın Antalya'ya değer katan bir gurur olduğunu belirten Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye'nin ilk kurulan, aynı zamanda başarısını ispat etmiş bir serbest bölge olduğunu söyledi. Özellikle yat yapımında Türkiye'nin ihtisas alanına dönüştüğünü belirten Türker, kadın istihdamı alanında çok ciddi bir başarıyı yakaladığını söyledi. Kadınlarımızın ekonomiye katkısı açısından yüzde 40 gibi önemli bir orana ulaşıldığını belirten Türker,  "Türkiye'nin, özellikle haziran ve kasım seçimleri arasında bir anlamda siyasi istikrarla ilgili bir sıkıntı yaşadığını hepimiz gördük. Siyasi istikrarla ekonomik istikrar arasındaki farkı da uzunca zamandır farketmediğimiz için, görme fırsatımız oldu. Serbest bölge olarak bizi de ekonomik istikrar yakından ilgilendiriyor" dedi.

EKONOMİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Serbest bölgenin işletim süresinin uzatılmasına ilişkin Ekonomi Bakanlığı'na destek çağrısında bulunan Vali Türker, "Eğer istikrar önemliyse bizim geleceğe daha güvenli bakmamız lazım ve Ekonomi Bakanlığımızdan daha somut adımlar bekliyoruz. Hem yatırımcıların ihtiyacını net çözmemizi hem de bizim yatırımlarımız için kapı aramalarını özelikle istiyoruz. Antalya'nın özellikle o bölgesinin bütüncül bir bakışla yeniden planlamasını gündeme getirmemiz lazım" dedi. Vali Türker, bölgede Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçay projesiyle birlikte bütüncül bir şekilde ele alınması ve iyi bir planlama yapılması gerektiğini de söyledi.

Serbest Bölge'nin 28 yıldır ülke ekonomisine büyük destek sağlamaya devam ettiğini belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, 2015 yılında 700 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiğini açıkladı. Geçen yıla göre yüzde 7,8'lik bir düşüş olduğunu belirten Gürses, bu düşüşün sebebininse üretimden değil tamamen ticari kaynaklar ve Ortadoğu'ya yapılan sevkiyatlarda, bu bölgedeki karışıklıklara bağlı olarak gerçekleştiğini anlattı. Gürses, Euro-dolar paritesindeki değişiminde etkili olduğunu kaydetti.

YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞTI

634 bin metrekare alandaki ASBAŞ'ta 103 firmanın faaliyet gösterdiği ve yüzde 100 doluluğa ulaşıldığını belirten Gürses, yat sektörüne ayrılmış 200 metrelik rıhtım, yat sektöründe faaliyet gösteren 55 firmanın olduğunu söyledi. Yat sektöründe 50 metreden 90 metreye, 500 tondan 1500 tona çıkarmaya yönelik bir çalışma başlatıldığını kaydeden Gürses, " 50 metre ve üzeri yatları daha rahat indirebileceğiz" dedi.

70 YERLİ 33 YABANCI SERMAYELİ FİRMA

Yat, elektrik- elektronik, inşaat-metal, medikal, maden, tekstil ve tarım sektörlerinde 110 firmanın 70'inin yerli, 33'ünün yabancı sermayeli firmadan oluştuğunu anlatan Gürses, "Yabancı sermayeli firmalar ağırlıklı Alman ve Hollandalı. Yat sektöründe 22 firma yabancı ortaklı. Ağırlıklı ticaret yüzde 50'ler civarında AB ülkelerine, yüzde 7,8 İslam ülkelerine yapıldı. İslam ülkelerine yüzde 12'lerden 7'lere düştü" dedi.

10 MİLYAR DOLAR SINIRINI AŞTI

Kümülatif ticaret hacminin ise 2015'de 10 milyar dolar sınırını aştığı ve 10,1 milyar dolara ulaştığını belirten Zeki Gürses, "Antalya'nın Kasım sonu 917 milyon dolar ihracat ve ASBAŞ tek başına yüzde 33'ünü karşılamaktadır. 2015 yılı toplam yatırım 170 milyon dolar ve 156 milyon doları yatırımcı firmalara ait. Yıllara göre istihdamda sürekli artış var.1997'de 1040 olan çalışan sayısı bu yıl 4 bin 767'ye yükseldi. Çalışanların 1919'u yani yüzde 40'ı kadın ve medikal, elektrik-elektronik sektöründe ağırlıklı" diye konuştu..

YAT BAKIM-ONARIM

2015'de toplam yat üretiminin 39 olduğunu dile getiren Zeki Gürses, tamamına yakınının yurtdışına satıldığı ve boylarının 8-63 metre arasında değiştiğini söyledi. Yat sektöründe bakım-onarımı da çok önemsediklerini ifade eden Gürses, "Kısa sürede geri dönüş ve katma değeri olan bir sektör. Eğer yeterli alan kazandırılırsa bu daha da artacak. Bu yıl 10 yat bakım-onarıma geldi 7'si tamamlandı. Toplam bugüne kadar 74 yatın bakım onarımı tamamlandı" dedi.

ÖDÜL ALAN FİRMALAR

Alım-Satım alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan firmalar: Fresenius Medikal Hizmetleri A.Ş. Opus Mersin İç ve Dış Ticaret A.Ş. Çağlar Plastik Sanayi A.Ş.

Üretim alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan firmalar: Novamed GmbH, Maquet Cardiopulmonary Medikal, Damen Shipyards Yatçılık.

En yüksek istihdam sağlayan firmalar: Novamed GmbH, Wagner Kablo, Sunrise Yachting Yatçılık.

Uluslararası ödül alan firmalar: Sarp Yat

En çevreci firmalar: Maquet Cardiopulmonary Medikal, Vitro Antalya Tarım Ürünleri, Ares Tersanecilik.

Kendini en çok geliştiren ve yatırım yapan firmalar: Alya Yatçılık, Aden Metal Yapı, Antkem Endüstriyel Mutfak  Ekipmanları.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim