İsmail Bekmezci’nin 2010 yılında çocuklarıyla kurduğu Türk dökme yük piyasasının önemli oyuncularından Aruna Denizcilik, 15 yıl aradan sonra ilk kez yeni gemi siparişi vererek mevcut filosunu iki katına çıkaracak büyük bir filo yenileme hamlesi başlattı.
Bu kapsamda; Aruna Shipping ile Yangzhou Guoyu Shipbuilding arasında, 10 adede kadar Ultramax gemi inşası için anlaşmaya vardı. Sözleşmeyi tersane adına CEO Li Xi, Aruna adına ise yönetim kurulu başkanı İsmail Bekmezci imzaladı.
Aruna Filo Müdürü Kaptan Ali Rıza Çalışkan, “Bu siparişi stratejik filo yenileme sürecimizin bir parçası olarak verdik. Sdari Ultramax tasarımının en son nesline sahip bu modern eko-gemiler, önümüzdeki süreçte müşterilerimize ultra verimli tonajla hizmet vermemizi sağlayacak” dedi.
Teslimatlar 2028’de başlıyor
Her biri 64.500 dwt olan, çevre dostu gemilerden oluşan sipariş paketi; altı kesin, artı dört opsiyon içeriyor. Gemi başı maliyetin 35 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Gemiler 2028’in ilk yarısında teslim edilemeye başlayacak. Gemilerle Aruna’nın filosu da 2 kattan fazla büyümüş olacak ve gemi sayısı 18’e ulaşacak. Gemiler, Çinli şirketin Zhoushan tesisinde üretilecek. Türk şirketten alınan siparişler, bu tersanedeki ilk büyük gemi inşası olacak.
Filo iki katına çıkacak
İlk siparişini Temmuz 2011’de Güney Koreli Hyundai Tersanesi ile 56.000 dwt’lik üç dökme kuru yük gemisi için veren İsmail Bekmezci’nin Aruna şirketi, 2022 ve 2023 yıllarında bünyesine kattığı 5 adet ikinci el supramax ile filosundaki gemi sayısını 8’e çıkarmıştı.
DENİZ HABER AJANSI































