• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Arkas Sanat Galerisi'nde İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritaları sergisi

Arkas Sanat Galerisi'nde  İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritaları sergisi
Osmanlı ve Fransız haritacıların çizdiği haritalar, Arkas Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritaları sergilemekten mutlu.

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (İFEA) işbirliğiyle hazırlanan ve 10 yıllık çalışmanın ürünü olan "17'nci Yüzyıldan 19'ncu Yüzyıla, Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" sergisinde, Fransa Ulusal Kütüphanesi ve Fransa Milli Arşivi'nin ilk kez ödünç verdiği İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritalar da olmak üzere 88 orijinal 44 röprodüksiyon harita yer alıyor. 

Arkas Sanat Galerisi'nde Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın ev sahipliğinde gerçekleşen, "Üç Denizin Arasında: Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" isimli serginin açılışına Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) Müdürü Jean Fronçois Perousi, sergi küratörü Müjde Unustası, konsoloslar ve fahri konsoloslar ile Fransa'dan ve Türkiye'den davetliler katıldı.

132 HARİTA İLK KEZ GÜNYÜZÜNE ÇIKTI

Haritaların Osmanlı ile Fransa'nın yakınlaşmasını sağladığıhnı vurgulayan Başkan Lucien Arkas, "Fransız Ulusal Kütüphanesi ve Fransa Milli Arşivi'nin ilk kez ödünç verdiği İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritaları sergilemekten mutluluk duyuyoruz. 31 Temmuz'a kadar açık olacak sergimizde 88'i orijinal, 44'ü ise reprodüksiyon olan 132 harita bulunuyor" dedi. 

Haritaların önemine değinen Arkas, "Haritalar, bu bölgenin topografyası, iklimi, yer altı kaynakları, hatta ekonomisi hakkında bilgi veren çok önemli belgelerdir. Sergimizde İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın Fransız ve Osmanlılar tarafından nasıl haritalandırıldığı karşılaştırmalı olarak yer almakta. Hatta haritalar üzerindeki küçük notlarla da topçuların nereye kadar atış yapabileceği gösterilmekte" diye konuştu.

GİZLİ BELGEDEN SANAT ESERİNE

Haritaların uzun yıllar gizli askeri bilgi olarak arşivlerde saklandığını da sözlerine ekleyen Arkas, o nedenle haritaların bugüne kadar gün ışığına çıkmadığını belirtti. Haritaların sergi nedeniyle gün ışığına çıkmasıyla bunların artık birer sanat eserine dönüştüğünü anlatan Arkas, "Haritalar iki ülke arasındaki kültürel, bilimsel ve teknik tarihin de ne kadar iç içe geçmiş olduğunu gösteriyor" dedi.

17 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Serginin 17 yıllık bir çalışmanın bir ürünü olduğunu söyleyen küratör Müjde Unustası ise, Fransızların 1600'lerin sonlarından itibaren Osmanlı topraklarında harita hazırlama çalışmalarına başladığını söyledi. Osmanlı topraklarına gelen Fransızların uzun süreli keşif gezileri yaparak ressamlar aracılığıyla bu haritaları ortaya çıkardıklarını ifade eden Unustası, bir süre sonra Fransızların Osmanlılara da haritacılık konusunda eğitim verdiğini anlatarak, "Bu nedenle Osmanlı ve Fransız haritalarını da karşılaştırma yapılabilmesi için yan yana sergiledik" dedi.

ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

Sergi alanında çocular için de bir oda oluşturduklarını sözlerine ekleyen Unustası, bu alanda haritacılığın ne olduğu ve çizimlerin neleri ifade ettiği gibi birçok konunun anlatıldığı bir video gösterisinin yapılacağını vurguladı.

"AMAÇ AYNA TUTABİLMEK"

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) Müdürü Jean Fraçois Perouse ise çalışmada bilimsel bir kaygı taşımak yerine coğrafi ve zaman kalıplarından sıyrılarak farklı ülkelerden çalışmalara ayna tutmayı amaçladıklarını vurguladı. Perouse, "Uzun soluklu ve uluslararası bir çalışmanın ürünü olan bu serginin yeni ortaklıklara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından ev sahibi Lucien Arkas, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries ve Fransız yetkililer ile davetliler sergiyi gezdi.

NELER VAR?

Sergi kapsamında Fransa'dan gelen haritaların yanı sıra İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş haritalar yer alıyor. Ayrıca ılavuz haritaları, askeri haritalar, müsveddeler, hesaplamalar, karalamalar ve taslaklar da sergileniyor. 

Türk ve Fransız kurumlarının sahip olduğu haritalar aracılıyla iki ülke arasındaki bilimsel işbirliğini de pekiştermeyi amaçlayan sergi Temmuz ayı sonuna kadar açık kalacak ve pazartesi hariç her gün ücretsiz olarak gezilebilecek.

arkas_sergi.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim