Karadeniz'de kirlilik araştırması yapan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Deniz Bilimleri ve İşletme Enstitüsü'ne ait 55 yıllık "Arar" adlı araştırma gemisi, Sinop Limanı'na geldi.
Aralarında, biyolojik ve kimyasal oşinografi asistanları, fizikçi ve 3 laborantın da bulunduğu 11 kişilik ekip, Çevre ve Orman Bakanlığı destekli olarak yürütülen "Karadeniz'de kirlilik izleme araştırma projesi" kapsamında İğne Ada ile Hopa arasında kirlilik araştırması yapıyor.
Proje, Türkiye'de deniz bilimleri ve çevre konusunda çok önemli araştırmalar yürüten ve 9 Nisan 2006 tarihinde Arar araştırma gemisinin 3 metre boyundaki filikasıyla Samsun'da geçirdiği kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. Erdoğan Okuş öncülüğünde başlatılmıştı.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Nuray Balkız, Karadeniz kirlilik izleme araştırma projesinin 2006 yılında hayatını kaybeden hocaları Prof. Dr. Erdoğan Okuş yürütücülüğünde başlatıldığını kaydetti.
Nuray Balkız, "Hocamızı, geçtiğimiz yıl nisan ayında proje çalışması sırasında Yeşilırmak ağzında elim bir kaza sonucunda kaybetmiştik. Yarım kalan bu projeyi biz arkadaşları, aynı hızla devam ettiriyoruz. Şu anda proje yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Fiziksel Oşinografi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sur devam ettiriyor" dedi.
Karadeniz'in Türkiye kıyılarında bulunan başta Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya olmak üzere üç büyük nehirde eğitsel ve endüstriyel girdileri tespit etmek amacında olduklarını dile getiren Yard. Doç Dr. Nuray Balkız, şunları söyledi:
"Proje kapsamında deniz ve deniz ürünleri üzerinde kimyasal, biyolojik ve bilimsel ölçümler yapılıyor. Yapılan çalışmalarda mevsimsel farklılıkları gözlemliyoruz. Deniz ürünleri olarak balık ve midyeler üzerinde ağır metal çalışmalarına bağlı olarak deneyler yapılıyor. Yaptığımız çalışmalarla hem eko-sistem, hem de insan sağlığını tehdit edecek boyutlara varan değerleri de araştırıyoruz" diye konuştu.