• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Antik Kanal Projesi İhalesi 19 Ekim'de yapılacak

Antik Kanal Projesi İhalesi 19 Ekim'de yapılacak
Dünyaca ünlü Efes antik kentini kanal projesiyle denize bağlayacak olan ‘Antik Kanal Projesi’ 19 Ekim’de ihaleye çıkarılıyor.

Türkiye’yi saran kanal çılgınlığı hız kesmiyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Efes antik kentini ‘Antik Kanal Projesi’ ile denize bağlayacaklar. İhale aşamasına geldiği belirtilen kanal projesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Efes antik kentine denizden ulaşım sağlanması hedefleniyor. AKP İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, projenin 19 Ekim’de ihaleye çıkacağını belirterek, “Antik Kanal Projesi’nin hayata geçmesiyle beraber bölgeyi 2 bin 500 yıl önceki duruma kavuşturacağız” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimleri öncesinde İzmirliler için 35 proje vaadinde bulundu. Bu projelerden biri de İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Efes antik kentini denizle buluşturmayı amaçlayan ‘Antik Kanal Projesi’ydi. Antik kenti 2 bin 500 yıl önceki haline geri döndürmeyi hedefleyen projede ihale aşamasına gelindi. Projenin uygulanacağı alan, hem arkeolojik hem de doğal sit alanı statüsünde bulunuyor.

PAMUCAK SAHİLİNE 600 METRELİK KANAL YAPILACAK

DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Efes Antik Kenti’nin deniz bağlantısını kuran kanalın 6 bin 130 metrelik kısmının alüvyonla dolduğunu, projeyle kanalın genişletilerek tarihte olduğu gibi yine Efes Antik Limanı’nın denizle buluşturulacağı bilgisini verdi. Projenin ÇED raporunun alındığını kaydeden Eker, 19 Ekim’de ihaleye çıkılacağını dile getirdi. Proje kapsamında ilk etapta yatların girişini sağlamak için Pamucak Sahili’ne 600 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde giriş kanalı yapılacağını belirten Eker, ilk etabın yaklaşık 30 milyon liraya mal olmasının öngörüldüğünü kaydederek şunları söyledi: "İhale süreci için gerekli olan ÇED raporunu aldık. İnşaata Şubat ya da Mart ayı gibi başlanacak. Projenin ilk bölümü 2019 Mart gibi tamamlanmış olur. Proje, tarihi dokuya zarar vermemek için büyük bir titizlikle yürütülecek. İnşa edilen giriş kanalında teknelere kısa süreli park imkânı sağlayan 250 metre boyunda bir yat limanı yapılacak. İlk etap için bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Giriş kanalının duvarları tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacak."

”KANALIN DERİNLİĞİ 5 METREYE ÇIKARILACAK

Derinliği 1 metreye düşen kanalın derinleştirilmesi için ekiplerin deniz tarafından işleme başlayacağını anlatan Eker, genişletme ve temizleme çalışmalarının su üstünden amfibi araçlarla yapılacağını, kanaldaki derinliğin 5 metreye çıkarılacağını anlattı. Eker, proje kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da liman girişine mendirek inşa edeceğini bildirdi.

‘ZİYARETÇİLER KANALI KULLANARAK EFES’E GİREBİLECEK’

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Efes Antik Kenti’ne denizden ulaşımı sağlamak için hazırlanan projeyle ilgili “Antik Kanal Projesi’nin hayata geçmesiyle beraber bölgeyi 2 bin 500 yıl önceki duruma kavuşturacağız” görüşünü dile getirdi. Projenin uygulanmaya başlanmasıyla Efes’e gelen turist sayısının artacağı görüşünü savunan Kaya, ziyaretçilerin bu kanalı kullanarak antik dönemdeki kente deniz yoluyla girebileceklerini söyledi.

ANTİK ÇAĞIN ÖNEMLİ LİMAN KENTİ BUGÜN DENİZDEN UZAKLAŞTI

Yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe sahip olduğu kaydedilen Efes, antik çağda Anadolu’nun önemli bir liman kentiydi. Küçükmenderes ve Marnas nehrinin taşıdığı alüvyonlarla deniz antik kentten yaklaşık 9 kilometre çekildi. Geçmişte Efes ile Ege Denizini birbirine bağlayan antik kanalın yeniden açılmasının, antik kenti ve bulunduğu coğrafyayı nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Efes antik kentindeki arkeolojik kazılar, 100 yılı aşkın bir süredir Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyordu. Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığı kazı sezonunun bitmesine iki ay kala 31 Ağustos 2016 tarihinde Avusturyalı kazı ekibinin çalışmasını sonlandırmıştı. İddiaya göre Türk Dışişlerinin aldığı kararın gerekçesi ise Avusturya ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik kriz olduğu öne sürülmüştü. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim