• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

Antarktika yakınlarında benzersiz keşif

Antarktika yakınlarında benzersiz keşif
Bilim insanları, ilk defa Antarktika yakınlarında, okyanus tabanında balina kemikleri bulunduğunu açıkladı.

Bilim insanları, ilk defa Antarktika yakınlarında, okyanus tabanında balina kemikleri bulunduğunu açıkladı. Okyanusun yaklaşık 1.5 km derinliğinde bulunan kemik kalıntısından oluşan alanda, en az dokuz yeni ve çok küçük deniz canlısı türünün de keşfedildiği belirtildi.

Mini denizaltılar, okyanusların derinliklerinde benezeri olmayan bir keşfe imza attı. Güney Amerika’nın açıklarındaki, Birleşik Krallık’a bağlı Güney Sandviç Adaları’da bir Minke balinasına ait kalıntılar bulundu. Balina kemiklerinin, Antarktika yakınlarında bulunan ilk balina kemikleri olduğu belirtildi.

Balinaların, öldükten sonra okyanus tabanına battıkları bilinse de, kalıntılarına çok nadir rastlanıyor. Az rastlanan balina mezarları uzaktan kumandalı mini denizaltılar sayesinde bulunabiliyor.

Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography dergisinde yayımlanan ararştırmaya göre, Güney Sandviç Adaları’nın derinliklerinde bir sualtı kraterini incelerken balina kalıntısına rastlayan İngiliz bilim insanları, kemiklerle beraber dokuz yeni deniz canlısına da keşfettiklerini belirtti. Araştırmada yer alan Jon Copley, “Isis adlı sualtı cihazıyla keşif yaparken, beyaz, uzunlamasına bir yapı fark ettik. Yaklaşınca bunun bir balinaya ait omurga olduğunu gördük” dedi.

Balinalar okyanus tabanına battıktan sonra kalıntıları derin deniz yaşamı için besin değeri büyük bir kaynak haline geliyor. Dokuları birkaç hafta içinde yok olsa da, balina kemikleri 60-100 yıl bozulmadan kalabiliyor. Kemikler, çeşitli bakteri ve zombi solucan gibi gözleri olmayan canlılar için bir yaşam alanı haline geliyor.

ANALİZE BAŞLANDI

LiveScience sitesine konuşan Southampton Üniversitesi’nden Diva amon, “Dünyanın en büyük hayvanları aynı zamanda derin okyanuslardaki ekolojinin bir parçası... Minke balinasının kalıntılarını inceleyerek, besinlerin okyanusta nasıl dönüştürüldüğünü anlayabilir, böylece küresel bir döngüyü ortaya çıkarabiliriz” dedi.

Antarktika’nın tek balina kalıntısına ait yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çeken araştırmacılar, yüzeyde incelemek için kemikten numune de topladı. Kemiklerde, deniz salyangozu ve solucanlarına ait yeni türler keşfedildi.
İngiltere Ulusal Deniz Bilimi Merkezi, kemiklerin üzerinde sürünerek yaşayan yeni bir balık kenesi türü tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca, zombi solucanlara (Osedax) ait de yeni bir tür keşfedildi. Araştırmacılar, yeni türlerin nasıl çoğaldığını ve Pasifik ve Kuzey Atlantik’in dışındaki bölgelere yayıldığını anlamaya çalışacaklarını ifade etti.

‘CİNSEL YOLLA YAYILIYORLAR’

Londra’daki Ulusal Tarih Müzesi’nden Adrian Glover, “Derin deniz okyanusunun sırlarından bir tanesi, küçük deniz canlılarının izole yaşam alanlarında nasıl çoğaldığı” dedi.

Burada öne çıkan bir teori, zombi solucanların cinsellik stratejileriyle başarıya ulaşmaları. Naturwissenschaften dergisinde geçtiğimiz ay yayımlanan araştırmaya göre, Osedax japonica zombi solucan türünün dişileri, sürekli yumurta üreterek daha kısa olan erkeklerin döllenmesine sunarken, ortaya çıkan larvalar, bir kemiğe yerleşmeden önce aralıksız 10 gün boyunca yüzebiliyor.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim