• BIST 9767.23
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

Antalya'dan, Rusya'ya gemi seferi

Antalya'dan, Rusya'ya gemi seferi
Antalya ile Rusya'nın Novorossiysk Limanı arasında haftada iki gün deniz yolu ile yaş sebze ve meyve ürünleri taşımacılığının yapılacağı açıklandı

 Antalya ile Rusya'nın Novorossiysk Limanı arasında haftada iki gün deniz yolu ile yaş sebze ve meyve ürünleri taşımacılığının yapılacağı bildirildi.

Antalya İhracatçılar Birliğince (AİB) birlik binasında düzenlenen toplantıda Antalya ile Novorossiysk limanları arasında deniz taşımacılığı yoluyla yaş sebze ve meyve ürünlerinin nakliyesinin yapılmasına ilişkin proje tanıtıldı.

Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin Rusya pazarına hızlı ulaşımı sağlamak amacıyla başlatıldığını söyledi. Yiğit, uygulamanın ihracatçılar için daha faydalı ve ekonomik olacağını vurguladı.

Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar da birliğin faaliyet alanındaki Antalya, Burdur ve Isparta'dan geçen yıl toplam 1 milyar dolar ihracat yapıldığını, bunun yaklaşık 459 milyon dolarının yaş sebze ve meyvenin oluşturduğunu söyledi.

Rusya'ya ise 174 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Bahar, bunun 150 milyon dolarlık kısmını da yaş sebze ve meyve ürünlerinin oluşturduğunun altını çizdi.

Birlik olarak Port Akdeniz Liman İşletmesi ve Antalya Limanında faaliyet gösteren firmalar ile uzun süredir yapılan görüşmeler sonunda bölge ihracatçılarına yeni bir hizmet sunduklarını anlatan Bahar, deniz yoluyla ihracatın yaklaşık beş yıl önce de gündeme geldiğini, ancak çeşitli nedenlerle başarılı olunamadığını ifade etti.

Lojistik problemlerini halledememiş ülkelerin gelişmelerinin mümkün olamayacağını dile getiren Bahar, "Ciroların arttığı, nihai karlıklıların yüzde 4-5'lere indiği bir ortamda çok riskli grup olan yaş sebze ve meyvede hata yapmadan ürünleri pazara sevk etmek durumundayız" dedi.

-Haftada iki gün taşıma yapılacak-

Deniz yoluyla haftada iki gün yapılacak taşımacılığın ekonomik kayıpların da önüne geçeceğini kaydeden Bahar, şunları söyledi:

"Mevcut sistemde Antalya'dan tırlara yüklenen ürünler karayoluyla Samsun ya da Trabzon'a taşınıyor. Oradan da açık ambarlı gemilerle Rusya'ya ulaştırılıyor. Nakliye süresi denizde fırtına gibi bir olumsuzluk yaşanmazsa 5 gün sürüyor. Uzun ve standarda uygun olmayan nakliye sebebiyle ürünlerin standardı bozuluyor. Raf ömrü yarıya iniyor. Bu da Türkiye'den giden ürünlerin Rusya'da gerçek değerinde alıcı bulmasını engelliyor. Yaş sebze ve meyvenin Antalya'dan doğrudan Rusya'ya gönderilmesi hem zaman kaybını azaltacak hem de ürünlerin gerçek değerinde satılmasını sağlayacak."

Toplantıda, Port Akdeniz Antalya Limanı Ticaret Müdürü Özgür Sert ile yaş sebze ve meyve taşımacılığını gerçekleştirecek firma temsilcileri de sunum yaptı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim