Antalya kıyılarına dalış yapan sualtı arkeologları, robotlar ve sonar cihazlarıyla tespit etikleri eserlerin fotoğraflarını çekip numaralandırıyor ve bu eserlerin koordinatları haritalara işaretleniyor.
Ahsel Holding şirketlerinden Türkiz Grup'un desteğiyle başlatılan 'Antalya Kıyıları Arkeolojik Sualtı Araştırmaları' projesi kapsamında sualtında bulunan tarihi eserler tek tek sayılıyor. Demre İlçesi sınırlarındaki Kekova Adası çevresinde devam eden araştırma kapsamında sualtı arkeologları, robot, sonar ve manyetometre gibi ileri sualtı tespit cihazlarını kullanarak sualtındaki eserlerin fotoğraflarını çekip numaralandırılıyor. Belirlenen bu eserlerin koordinatları ise haritalara işaretleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Dr. Hakan Öniz başkanlığında devam eden proje kapsamında denizin derinliklerinde bulunan arkeolojik kalıntılar ve gemi batıklarının bilimsel tespitleri yapılıyor.
Demre Kaymakamlığı tarafından da desteklenen Kekova çalışmalarının en önemli dikkat noktasını ise kısmen sualtında bulunan Simena, Teimusa ve Aperlai antik kentleri oluşturuyor. Tarihleri M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a uzanan bu kentler, Likya bölgesinin en önemli liman bölgesinde kurulmuş durumda. Her birinde doğal liman özelliği görülen kentlerin sualtında kalmasının nedeni ise depremsel kaymalar ve su seviyelerinde zamana bağlı olarak gelişen yükselmeler. Çalışmalar sırasında Kekova Adası etrafında bulunan batık kent kalıntılarının bilimsel görüntülemeleri gerçekleştiriliyor.
Kekova bölgesinde yapılan çalışmalarda, bilinmeyen batıklar da keşfedildi. Şu ana kadar Roma ve Erken Bizans döneminden kalma üç gemi batığı da envanter kaydına alındı. Bodrum Müze Müdürlüğü'nden Emre Savaş'ın da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı temsilen katıldığı çalışmaların, 5 yıl daha devam edeceği öngörülüyor.