• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Ankara ve Samsun Pire'ye yetişecek

Ankara ve Samsun Pire'ye yetişecek
Deniz Ticaret Odası (DTO) üyesi bir grup armatörün aldığı Ankara ve Samsun feribotları Türk bayrağındaki yegane yolcu gemileri olarak hizmete hazırlanıyor.
Ankara ve Samsun Posedonia'ya yetişecekDeniz Ticaret Odası üyesi bir grup armatörün aldığı Ankara ve Samsun feribotları Türk bayrağındaki yegane yolcu gemileri olarak hizmete hazırlanıyor. Gemilerin 5 Haziran 2006'da Yunanistan'da yapılacak Posedonia Denizcilik Fuarı'na yetiştirilmesi için büyük gayret gösteriliyor.Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin iki yolcu gemisi M/F Ankara ve Samsun, uluslararası sefer yapamayacak hale gelince Özelleştirme İdaresince Başkanlığı'nca ihaleye çıkartıldı. Deniz Ticaret Odası üyesi bir grup armatörün yaklaşık beş milyon dolar ödeyerek aldığı Ankara ve Samsun feribotları, üç tarafı denizlerle çevrili, cennet koyları olan Türkiye'nin bayrağındaki yegane yolcu gemileri olarak hizmete hazırlanıyorlar. Geçen yıl Temmuz ayında devralınan gemilerin Tuzla'daki tersanelerin aşırı yoğun olması sonucu rehabilitasyona alınmasında sıkıntılar yaşanmış ve bu yaz İstanbul Ankara seferlerine başlayamayacağı endişesi yaşanmıştı. Ancak her yıl Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Adil Göksu tarafından organize edilen geleneksel Posedonia Fuarı için çalışmalar başladı ve rehabilitasyonu en erken tamamlanan gemi ile Yunanistan'a gidileceği duyuruldu. Denizcilerin görkemli heyetlerle yer aldığı bu dünya çapında tanınan denizcilik etkinliğine bir Türk gemisiyle katılmak armatörler için olmazsa olmaz bir kanun gibi.

Türk turizminin gemilere ihtiyacı var
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türk turizm camiasının dört gözle bu gemileri beklediğini belirtiyor. Ankara ve Samsun gemilerinin haziran ayı ortasında başlayacak İstanbulİzmir arasındaki düzenli seferleri şimdiden büyük bir heyecan yaratmış durumda. Gemilerin daha geniş kitlelere tanıtılması için bir Web sitesi hazırlanıyor. Gemilere kartlı ödeme sistemi ile girilebilecek. İnternet üzerinden rezervasyon ve bilet alım sistemleri için çalışmalar sürüyor. Yaklaşık beş- -milyon dolar gibi bir rakama alınan ancak yapılan rehabilitasyonun ardından Türk bayrağındaki yegane cruise gemileri haline gelen Ankara ve Samsun'a hem iç pazardan hem de dış pazardan müthiş bir ilgi söz konusu. Gemiler son haliyle 214 araba, 578 yolcu ve 136 kamara olarak hizmet verecek. Gemilerin kalkış ve varış yerlerine ilişkin çalışmalar sürse de Ataköy Marina veya eski kalkış yeri olan Sarayburnu'ndan başlayan ve İzmir uğraklı Çeşme'de biten destinasyonlar üzerinde çalışmalar sürüyor. Gemilerin her gün yüzde 70 doluluk oranı ile günde 45 ila 50 bin dolar arasında gelir getireceği hesaplandı.
Daha önce Sarayburnu'ndan kalkıp İzmir Alsancak Limanı arasında düzenli sefer yapan gemiler, hem kabotajda önemli bir eksikliği dolduruyor hem de Türk insanına yolculuk çeşitliliği sunarak keyifli seyahatler yapmalarına imkan tanıyordu. Ancak bakımsız ve sorunlu hale gelen gemiler 2005 yılına gelindiğinde sürekli zarar eden ve son tercih edilir hale gelmişlerdi. Gemiler Maliye Bakanı'na verilen bir söz üzerine bir grup armatör tarafından satın alınarak, rehabilitasyona sokuldu. Sualp Ürkmez başkanlığındaki icra heyeti Kapt. Alev Tunç, Engin Yardımcı, Metin Kaşka, Tuğrul Ataç ve Gökhan Kıran'dan oluşuyor ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'na bağlı hareket ediyorlardı. İcra heyeti uzun uğraşların ardından Furtrans ile Torlak Tersanesi'nde gemilerin rehabilitasyonuna başladı. 2005 yılında uluslararası seyirler yapamayacak durumda olan gemiler için değişik planlar devreye sokuldu.

Gemilerde büyük değişim
Gemilerin iç dekorasyonu ve döşemelerine büyük önem verildi. Gemilerde yapılacak tadilatlar en çok iç dizaynlara ilişkin olduğundan geminin stabilizasyonunu bozmadan nasıl tadilat yapılacağı tartışıldı. Örneğin car deck yerine bölmez, su geçmez kapı yapılması düşünülmüştü. Makine dairesinin tümüyle elden geçirilmesi gerekiyordu. Pompa ve kompresör ekipmanları yenileri ile değiştirildi. Air condition sistemi komple yenilendi. Tüm yer döşemeleri yanmaz, su geçirmez hale getirildi. Her iki geminin de arka güvertesindeki self servis olarak kullanılan açık alan uzatıldı. Bu alan üzerindeki güvertelerde bar, kafe ve restoran alanı olarak genişletildi. Daha önceki planlarda car deck üst tarafının kabin ve sosyal alanlarla çevrilmesi planlanmıştı. Ancak stabilite hesaplarının buna el vermemesi sebebiyle bu fikirden vazgeçildi. Havuzlu bir üst kat çıkılarak en üst katta sun bed ile fitness salonu yapıldı. Yolcuların konforu için yine yolcuların talepleri doğrultusunda kabinlerin tefrişi yapıldı. Tuvalet ve banyolar tamamen yenilendi. Lavabolar değişti ve bu bölmelerin camları büyütüldü. Halı döşemeler ve genel iç görünümünün çok daha çarpıcı ve göze hoş gelmesi için çalışmalar devam ediyor. Öte yandan gemilerin süratlerinin arttırılması için de çalışmalar sürüyor. Hedef, ortalama 15 saatte İstanbulİzmir yolunu kat etmek. Daha önce iç ve dış kabin planlarında 17 balkonlu VIP suit yapımı planlanmıştı. Son değişikler sonrası tüm balkon düzenlemelerinin iptal edildiği belirtiliyor.Kaynak:TransportDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim