Gümrük Müsteşarlığı’nın programına aldığı, tüm sınır kapılarına X-Ray cihazı koyma uygulaması, deniz hudut kapısı Ambarlı Limanı’nda da devreye giriyor.
Liman girişine yerleştirilen cihaz, 15-20 gün sonra başlayacak testlerden sonra kasımda faaliyete geçecek, Gümrük Müsteşarlığı’nın projesine göre, tüm limanlar, kademeli olarak bu sisteme alınacak Arpaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, “Elleçlediği konteyner açısından Orta ve Doğu Akdeniz ile Karadeniz’in en büyük limanı konumuna gelen Ambarlı kullanıcılarını, liman girişinde yeni X-Ray cihazımız karşılayacak” dedi.
Kurulacak sistemde önemli olanın, konteynerin içindeki güvenliği etkileyen yabancı maddeleri ayırt etmek olduğunun altını çizen Köseoğlu, “Her konteynerin X-Ray’dan geçmesi şimdilik mümkün değil. Örneğin, Ro-Ro gemilerine bindirilen araçların dorseleri X-Ray’den geçecek. Biri girişe, diğeri de çıkışa olmak üzere 2 X-Ray cihazı daha koymayı planlıyoruz. Ancak, bir tanesine yer bulabildik. Çalışmalarımız devam ediyor. Belki, Ro-Ro operasyonları için bir cihaz daha koyup operasyonlarımızı yürüteceğiz. Ama, teknoloji süratle ilerliyor. Mobil ve hareket kabiliyeti yüksek cihazlar
üretilirse, o zaman her terminalin kapısına koyarak, bütün dünyada olduğu gibi bizde de konteynerler denetim altına alınabilir. X-Ray için Ambarlı’nın model olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Arpaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu: Liman, gümrükle yan yana çalışmak zorunda
Bir deniz hudut kapısı olduğu için gümrük ya da mevzuattan kaynaklanan sorunları olup olmadığını sorduğumuz Köseoğlu, bizi şöyle yanıtladı: “Gümrükle ilgili işlemler, uluslararası işlemlerdir. Diğer ülkeye gidecek malın kalitesi, sayısı, doğruluğu konusunda karşı ülkenin teşkilatına güvenmek esasına dayanır. Gümrük mevzuatında bir problem yok. Ama, o yasanın gereklerini yerine getirecek personeli, sayısal çoğunluk, kaliteli teçhizat ve teknoloji ile donatmanız gerekir. Devletin en önemli simgelerinden biri gümrüklerine hakim olmaktır. Bu görevin sağlıklı, süratli yapılması gerekir. Bütün bunları da, kaliteli personel ve teçhizatla yapmalısınız.
Gümrük İdaresi’nin liman ve depolarda vermiş olduğu bazı hizmetleri limanlara yüklemek gerek. Liman işletmesi ile Gümrük Teşkilatı yan yana çalışmak mecburiyetinde. ‘Limanlar özel işletmedir’ sözü doğru değildir. Bir özel işletme, fabrika kararları kendi alır; üretimini, sayısını kendi belirler. Liman işletmesinin kendi kuralları olsa, en iyi teknolojiyi getirse bile, Gümrük Teşkilatı çalışmaksızın bunu verimli hale getiremezsiniz. İşlemlerisüratlendiremezseniz, pahalı olur”
Yalnızca kapıda kontrol yetmez
Gümrüğün 8 saat çalıştığını ama, hiçbir kurumda bu 8 saatin efektif olmasının mümkün olmadığına işaret eden Altan Köseoğlu, “Verimli olunacak zaman 6 saat civarındadır. Ama, bu 6 saati 16 saat yapabilirsek, yani süreci uzatabilirsek, Gümrük Teşkilatı o zaman çok daha rahat çalışır. Özellikle ithalatta, denetimi sadece gümrüklere yüklerseniz, denetimi sadece gümrüklerde yapıp, Türkiye’ye girişi sağlıklı hale getireceğim düşüncesindeyseniz, yıllardır başarı sağlanamamış, bundan sonra da olmaz.
Sistem, gümrük hattının dışında da takip edilebilir olması lazım. Kaçakçılığın gümrük hattı içinde, kapılarda önlenmesi diye bir şey yok. Bir şekilde içeriye girdiğinde, içeride de çözülebilmesi gerekir. Devlet gücünü, ülkenin her noktasına yaymalıdır. Sadece kapıda kontrol ile önlemek mümkün olmadı, bundan sonra da olmaz. Örneğin, balık yasağının olduğu dönemlerde, lokantalara, otellere gidiyorsunuz balık dolu; tezgahlar balıktan geçilmiyor. Hani yasaktı? Balık yasağı varsa, bu balıklar nasıl geliyor? Gümrükte de bu olmalı. Gümrük, mevcut mesai zamanını artırarak, hizmetin de bir kısmını sorumlu işletmelere devrederek, denetim ağırlıklı bir yapılanmaya gitmelidir” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin 1 numaralı limanı Ambarlı“
Ambarlı’nın, ilk kurulduğunda Haydarpaşa’ya bir koltuk liman olarak planlandığını açıklayan Arpaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, “10 bin tonluk gemilerin girip çıkacağı bir liman yaptık. 1994’te ilk gemiyi yanaştırdık. 10 yıl sonra, Türkiye’ye yanaşan 300 metrenin üzerindeki en büyük gemiler de, bu limana yanaşmaya başladı. Şu anda büyük gemi ve yük trafiği bakımından Türkiye’nin 1 numaralı limanıdır. Çünkü, İstanbul’a yakın ve ithalat ile ihracatın en önemli noktasında. Haydarpaşa’ya alternatif olduğu için büyüdü. Ambarlı’da 1 milyon 800 bin teu konteyner elleçleniyor. Bu, 1 milyon 250 bin konteyner demektir” açıklamasını yaptı.
Kaynak:Selçuk Onur/ Perşembe Rotası