• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Almanya'nın Kuzey Akım sabotajından günler önce bölgeye askeri gemi gönderdiği ortaya çıktı

Almanya'nın Kuzey Akım sabotajından günler önce bölgeye askeri gemi gönderdiği ortaya çıktı
Sabotajın üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine karşın saldırının kim tarafından organize edildiği bilinmiyor.

Almanya'ya ait bir istihbarat gemisinin, 26 Eylül'de Kuzey Akım boru hattında gerçekleşen patlamalardan birkaç gün önce bölgeye gittiği ortaya çıktı.

Alman donanmasına ait bir Oste sınıfı istihbarat ve keşif gemisinin, Baltık Denizi'nde bulunan Kiel limanından 7 Eylül'de ayrıldığı ve 14 Eylül'e kadar patlamaların yaşandığı bölgenin yakınında kaldığı bildirildi.

ZDF'ye konuşan Alman Donanması Özel Operasyonlar Sözcüsü, geminin rutin bir gizli görev için bölgeye gittiğini söyledi. Sözcü, geminin topladığı verilerin saldırının arkasında kimin olduğunu ortaya çıkarmak için yeterli olmadığını söyledi.

ZDF'nin haberinde bölgeye patlayıcı taşıdığından şüphelenilen Andromeda isimli bir yatın da patlamalara yakın bir dönemde bölgede bulunduğu öne sürüldü. Almanya'da başsavcılık ocakta Andromeda'da arama yapmış ve yatta patlayıcı kalıntılarına rastlanmıştı.

Almanya merkezli Die Zeit gazetesi de geçen hafta yayımladığı haberde, saldırının biri kadın 6 kişi tarafından gerçekleştirildiğini öne sürmüş, Ukrayna yanlısı olduğu düşünülen grubun sahte pasaportlar kullanarak bir yat kiraladıkları bilgisini paylaşmıştı.

Kuzey Akım'ı kim patlattı?

Kuzey Akım boru hattına yönelik sabotajın üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine karşın, saldırının kim tarafından organize edildiği henüz bilinmiyor. Uzmanlar patlamada yaklaşık 500 kilo TNT kullanılmış olabileceğini vurgularken, bu çapta bir operasyonun küçük bir yatla yapılmış olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor.

ABD'li araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, şubatta konuyla ilgili yayımladığı haberde, patlayıcıların ABD tarafından Haziran 2022'de Baltık Denizi'nde yapılan Baltops 22 tatbikatı sırasında yerleştirildiğini öne sürmüştü. Hersh'in haberinde, boru hattının ABD Başkanı Joe Biden'ın doğrudan talimatıyla uzaktan kumanda kullanılarak patladıldığı iddiası da yer almıştı.

Zaman içinde gündemden düşen Kuzey Akım sabotajına ilişkin iddialar, Hersh'in haberinin ardından yeniden konuşulmaya başlanmıştı.

ABD merkezli New York Times gazetesi martta yayımladığı bir haberde, konuyla ilgili bir ABD istihbarat raporunun patlamaya ilişkin Ukrayna yanlısı bir grubu işaret ettiğini yazmıştı. Haberde, ABD istihbaratının sabotajın doğrudan Kiev'in talimatıyla gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin kanıt elde edemediği öne sürülmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise patlamaların Ukrayna yanlısı aktivist gruplar tarafından gerçekleştirildiği iddialarıyla ilgili olarak, "Bunun saçmalık olduğuna eminim. Bu tür, bu kadar güçlü ve bu kadar derinlikte bir patlama ancak uzmanlar tarafından belirli teknolojilere sahip devletin tüm gücüyle desteklenerek gerçekleştirilebilir" ifadelerini kullanmıştı. (Independent Türkçe)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim