• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 19 °C

Alman Donanması, VTOL Sea Falcon İHA’larını teslim aldı

Alman Donanması, VTOL Sea Falcon İHA’larını teslim aldı
Alman ESG firması, Alman Donanması’nın K130 sınıfı korvetleri için 3 adetlik Sea Falcon İHA sistemi kontratını tamamladı.

Alman ESG firması, Alman Silahlı Kuvvetleri Federal Ekipman, Bilgi Teknolojileri ve Servis Desteği Ofisi (BAAINBw), ESG Elektroniksystem & Logistik GmbH firmasının ana yüklenicisi olduğu kontratı başarıyla sonlandırdı. Kontrat, Alman Donanması’nın K130 serisi korvetlerine 3 adet Sea Falcon insansız hava aracı sisteminin tedarikini kapsıyordu.

Donanma Operasyon Alanında Gözlem ve Tanımlama (AlmEG) projesinin kapsamında korvetlerin gözlem kapasiteleri önemli ölçüde yükseltilecek. Sea Falcon sayesinde gelecekte gemideki sensör donanımının menzilinin çok ötesindeki objeler tespit edilip tanımlanabilecek.

Tek bir insansız hava aracı sistemi iki adet Skeldar V-200 insansız hava aracı, 1 adet gemiye entegre edilmiş hava aracı kontrol istasyonu, gerekli ekipman ve yedek parçadan oluşuyor. Sea Falcon’ın tasarımı, İsveçli UMS Skeldar AB tarafından üretilen Skeldar V-200 tasarımına dayanıyor. Maksimum 235 kg’lık kalkış ağırlığına ve 40 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. 5 saate kadar havada kalabilen araç 75 knot (138 km/s) maksimum sürate çıkabilmekte olup saatteki sürati 20 knota (37 km/s) varan rüzgarlarda ve “Deniz Durumu 3” şartlarında gemi güvertesine otonom iniş/kalkış yapabiliyor. Araca entegre sensör sayesinde kontrol istasyonuna gerçek zamanlı optik ve kızılötesi (IR) görüntü sağlanıyor. Şu anda sözleşmeli olan AImEG projesi 4 yıllık bir süreyi kapsıyor.

Pilot aşamada, Alman Silahlı Kuvvetlerinin uyum gereksinimlerine ilişkin geliştirme ve belgelendirme; bir korvet içine entegrasyon dahil olmak üzere bir insansız hava aracı sisteminin teslimi; Alman Silahlı Kuvvetleri personelinin ilk eğitimi ve kapsamlı lojistik hizmetler;

Seri üretim aşamasında, biri korvet içine entegre edilecek ve diğeri karada eğitim için kullanılacak iki sistemin daha teslim edilmesi. Ek olarak, insansız hava aracı sistemlerini barındıracak diğer korvetlerin gelecekteki ön montajı için üç silah seti teslim edilecek.

Adaptasyon geliştirmeleri kapsamındaki özel bir yenilik ise, “güvenlik açısından kritik zincirin” işlevselliğinin genişletilmesidir ve bu askeri onaya tabi olacak. Güvenlik açısından kritik zincir, İHA’nın amaçlanan bir operasyon alanını terk edememesini sağlar.

Defence Türk’ün haberine göre, AImEG projesinde ESG, genel yüklenici ve hizmet destek şirketi olarak kontratın endüstri tarafındaki genel sorumluluğu üstleniyor. Genel hizmet, ESG’nin son derece kararlı endüstriyel ortakları ile işbirliği içinde sağlanıyor, aracın üreticisi ve tedarikçisi olarak UMS Skeldar AB, korvet ve İHA sistemi birleştiricisi olarak NVL BV & Co. KG (eski Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG) ve havacılık elektroniği parçaları geliştiricisi ve üreticisi olarak CUONICS GmbH.

Alman Donanması, Braunschweig sınıfı korvetler (K130), Blohm + Voss liderliğindeki Class 130 Konsorsiyumu tarafından tasarlandı ve üretildi. İnşa edilmiş beş geminin birincil görevi gözetleme, keşif, satıh hedef angajmanı, insani yardım görevleri, asimetrik tehditlere karşı koymak ve esas olarak kıyılarda faaliyet gösteriyor. Platform, 7000’den fazla ölçüm noktasına sahip gelişmiş bir Entegre İzleme ve Kontrol Sistemi’ne (IMCS) ek olarak sıcak nokta bulundurmayan, yatay egzoz kanallarına deniz suyu enjekte ederek kızılötesi (IR) imzayı düşüren, “X” şeklinde radar kesiti (RCS) azaltan bir gövde tasarımına sahip. İlk beş gemi için sözleşme, o zamanlar ThyssenKrupp Marine Systems, Nordseewerke ve Friedrich Lurssen Werft’e ait olan Blohm+Voss’a Aralık 2001’de verildi. Blohm+Voss’ta inşa edilen ilk gemi olan Braunschweig, Nisan 2006’da denize indirildi ve Nisan 2008’de hizmete girdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim