• BIST 14495.77
  • Altın 6625.3
  • Dolar 45.2239
  • Euro 52.9178
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 10 °C

Alaplı'da yat OSB projesine yargı freni

Alaplı'da yat OSB projesine yargı freni
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, Alaplı Çayı ve içme suyu kuyularının bulunduğu bölgeye yapılması planlanan AYTEK Yat İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesine yargı “dur” dedi.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde dere yatağı ve içme suyu kaynakları üzerine kurulması planlanan yat ihtisas OSB projesine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Alaplı Çayı ve köylere içme suyu sağlayan kuyuların bulunduğu bölge üzerine kurulması planlanan AYTEK Yat İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesi yargıdan döndü. Zonguldak İdare Mahkemesi, söz konusu proje için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti.

S.S. AYTEK Yat, Tekne İmalatı Yardımlaşma ve İşletme Kooperatifi, 2024 yılında Zonguldak Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurarak Alaplı Çamlıbel köyü sınırlarında, nehir kenarında yat ve tekne imalatı yapmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. İl Müdürlüğü bu başvuruyu değerlendirerek “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.

Ancak proje alanının sel taşkını bölgesi ve dere yatağı içinde bulunması, Alaplı şehir merkezi ile köylerin içme suyu kuyularını, tarım alanlarını ve can güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle kararın iptali için dava açıldı. 12 Mayıs 2025’te mahkeme heyeti ve bilirkişiler bölgede keşif yaptı.

Ankara’dan gelen beş kişilik bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda bölgenin tarım ve sulak alan özelliği taşıdığını, yüksek çevresel değere sahip olduğunu belirterek ÇED kararının iptalini önerdi.

Mahkeme, nihai kararında projenin sel taşkın alanı ve dere yatağı üzerinde bulunduğunu, Alaplı’nın içme suyu kaynaklarını etkilediğini vurgulayarak “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

"Usulsüz imar izinlerini iptal edin"

Karar sonrası Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu bileşeni olan Kdz. Ereğli ve Alaplı Çevre Gönüllüleri bir açıklama yayınladı. İçme suyu isale hatlarının, yeraltı sularının, tarım alanlarının ve Alaplı Çayı'nın korunmasının takipçisi olacaklarını vurgulayan çevreciler, Zonguldak İl Özel İdaresini mahkeme kararına uymaya ve proje için verilmiş olan usulsüz imar izinlerini iptal etmeye davet etti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim