Alanya ve çevresinde 2 gündür etkisini sürdüren yağmur ve fırtına, denizde boyu yaklaşık 5 metreyi bulan dalgalar oluşturdu. Türkler Mahallesi'ndeki balıkçı barınağında önceki akşam saatlerinde dalgakıranları aşan dalgalar 2 tekneyi batırırken, çok sayıda tekne de zarar gördü. Tekneler vinç yardımıyla kıyıya alınırken, dalgalara rağmen teknelerini kurtarmaya çalışan balıkçılar ise yetkililere isyan ettiler.
'BARINAĞIMIZA OTEL YAPILDI'
Dalgaların gece boyunca etkisini sürdürdüğü barınakta, akrabalarının teknelerini kurtarmaya çalışan balıkçılardan 35 yaşındaki Kamil Erdoğan şunları söyledi: "Asıl barınağımız Avsallar Mahallesi'ndeydi. Oraya otel yapıldığı için bizi buraya gönderdiler. Dönemin kaymakamının önderlik etmesiyle buraya liman yaptılar. Her tarafı açık bir yerde liman olmaz. Gecenin bu saatinde rezil olduk ve tekneler battı. Bu liman için bizden para toplandı ancak hali ortada. Bu balıkçılar 3 liralık balık tutuyor, 10 liralık masraf yapıyor. Yetkililer buraya gelip görsün, bize yardım etsin."
BÜFELER SU ALTINDA KALDI
Yağmur ve fırtına sonrası oluşan dev dalgalar, Mahmutlar Mahallesi'ndeki sahildeki büfelerde de hasara neden oldu. Belediyenin şahıslara kiraladığı brandayla çevrili büfelerin içine kadar ulaşan dalgalar, malzemeleri dışarı savurdu. Sabah işyerlerine giderek hasar tespiti yapan büfe sahipleri, etrafa savrulan malzemelerini toplamaya çalıştı. Yaklaşık 40 bin lira zararı olduğunu belirten Hasan Özkan, "Malzemelerimizi dalgalardan kurtarmak isterken canımızdan oluyorduk. Afet bize çok büyük zarar verdi" dedi. İşyerindeki çok sayıda elektronik eşya, buzdolabı, masa ve sandalye gibi eşyaların zarar gördüğünü aktaran Saadettin Çorba ise malzemelerinin çoğunun kaybolduğunu aktardı. Alanya Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre, Alanya'da metrekareye 2 günde yaklaşık 100 kilo yağış düştü. Yağmurlu hava dün akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetti.
'KAPSAMLI BARINAĞA İHTİYAÇ VAR'
Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Türkler ve Avsallar balıkçı barınaklarını gezerek fırtınanın etkilerini yerinde inceledi. Fırtınanın barınaklarda bıraktığı olumsuz etkiyi yerinde inceleyen Tanrıseven, Fuğla Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Akdemir’den zararın boyutları hakkında bilgiler aldı. Dernek Başkanı Akdemir, 3 teknenin zarar gördüğünü, bir teknenin de battığını ifade ederek tekneleri fırtınadan koruyacak daha sağlam ve kapsamlı bir barınağa ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Kaymakam Tanrıseven, balıkçılarla sohbet ederek barınakla ilgili sıkıntıları dinledi ve konunun çözümü için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordineli olmaları gerektiğini söyledi.
'YARALAR SARILACAK'
Barınaklarla ilgili izlenimlerini aktaran Kaymakam Tanrıseven, yoğun fırtınadan teknelerin zarar gördüğü bilgisi üzerine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle incelemelerde bulunduğunu belirtti. Kaymakam Tanrıseven "Alanya’da kapsamlı bir balıkçı barınağı ihtiyacı olduğu ciddi bir şekilde görülüyor. Bu konuda balıkçılarımızın da görüşlerini aldık. Bu konunun çözüm sürecinin koordinasyonunu da İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne verdik. Konuyu ilgili birimlerle birlikte değerlendirip bir çözüm bulma gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. Kaymakam Tanrıseven, fırtınadan zarar gören balıkçılara geçmiş olsun dileklerini ileterek sıkıntılarının çözümünde destek sözü verdi. Alanya’nın son yıllarda yaşadığı en büyük fırtınanın önceki gece meydana geldiğini belirten Kaymakam Tanrıseven, "Balıkçılar, tedbirlerini almışlar. Bu nedenle çok ciddi sorunlar yok ama balıkçı barınağıyla ilgili talepleri var, bu talepleri aldık. Öte yandan Mahmautlar’da büfelerde yaşanan sıkıntılar bize iletildi. Buralarda da büfelerin hangi kurum bünyesinde yer aldığı netlik kazandığında üzerimize düşeni yapacağız. Şu anda büfeler hala Alanya Milli Emlak Müdürlüğü'nde. Büfelerin Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devri gerçekleşmedi. Zarar tespit çalışmaları sürüyor. Özetle yaralar sarılacak” şeklinde konuştu.
Deniz Haber Ajansı