Alanya'nın Sualtı Zenginliği Şaşırttı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi (DAÜ-SAGAM) ve Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Bölümü işbirliği ile Alanya kıyılarında yapılan 2 haftalık çalışmalar sırasında 3 antik kent dönemine ait liman kalıntıları ile M. Ö. bin ile 2 bin yıl önce kullanıldığı bilinen delikli taş çapalar bulundu.
Alanya'da gerçekleştirilen 'Sualtı Arkeolojisi Yüzey Çalışması' sırasında 3 antik kentin liman kalıntıları, Bronz Çağı'ndan kalma onlarca delikli taş çapa, dalgıç ağırlığı, çok miktarda ağ ağırlığı, 3 anfora yüklü gemi batığı, büyük bir değirmen taşı ve Osmanlı dönemi sırlı seramikleri tespit edildi. DAÜ-SAGAM ve Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Bölümü işbirliği ile yapılan çalışmalar 2 hafta sürdü. DAÜ-SAGAM Başkan Yardımcısı ve Sualtı Arkeoloğu Hakan Öniz doktora çalışması kapsamında gerçekleştirilen ve Antalya Müzesi Kültür ve Turizm Uzmanı Deniz Meltem Ülgey gözetiminde yapılan araştırmalara İstanbul, Ege, Kocaeli ve Boğaziçi üniversiteleri ile Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı'ndan (ALTAV) 11 arkeolog ve öğrenci katıldı.
'Sualtı Arkeolojisi Yüzey Çalışması' sırasında çekilen görüntü ve fotoğraflar, Alanya Kültür Merkezi'nde (AKM) gazetecilere ve sualtı arkeoloji meraklılarına gösterildi. Çalışmalar hakkında bilgi veren DAÜ-SAGAM Başkan Yardımcısı Hakan Öniz, Alanya'da yapılan bu çalışmanın, yüksek teknoloji ve bir sistematik içermesi nedeniyle bir ilk olduğunu söyledi. Öniz, "Sualtı çalışmalarımızı 1999 yılından bu yana yoğunluklu olarak Kemer, Finike ve Gazipaşa'da gerçekleştirdik. Alanya kıyılarının nispeten daha az canlılık ve arkeoloji olduğu bir yer algısı vardı. Alanya kıyıları diğer bölgelerden daha zengin. Doğal ve arkeolojik güzellik anlamında Alanya gerçekten çok önemli bir yer" dedi.
Alanya'da yaptıkları bir dalış sırasında görüş netliğinin 50 metreye kadar uzandığını gördüklerini ifade eden Öniz şöyle konuştu: "Kemer'de görüş mesafesi şuan 10 metre civarında. Bazı bölgelerde 3-4 metreye düşmüş durumda. Bölge arkeolojik anlamda ise bizi heyecanlandırıyor. Dünyanın her yerinden dalıcılara anlatılması gereken çok fazla sualtı zenginliği var. Şimdi yaptığımız çalışmalarda tespit ettiğimiz eserleri birçok uluslararası sempozyumda sunacağız. Bu çalışmaların turizme katkısı olacağını düşünüyoruz. Alanya'daki çalışmamızı '15 günde bitiririz' diye düşünürken, şimdi '10 yılda bitirebilir miyiz?' diye düşünüyoruz. "