• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Akten, Dünya Denizcilik Günü'nde anıldı

Akten, Dünya Denizcilik Günü'nde anıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, yaşamını denizciliğe ve denizcilik eğitimine adamış bir bilim adamı olan Türkiye’nin ilk “profesör” ünvanlı kaptanı Prof. Dr. Necmettin Akten’i dün düzenlenen törenle anıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, yaşamını denizciliğe ve denizcilik eğitimine adamış bir bilim adamı olan Türkiye’nin ilk “profesör” ünvanlı kaptanı Prof. Dr. Necmettin Akten’i dün düzenlenen (27 Eylül 2012) törenle andı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, törende ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Cerit konuşmasında, dünya denizcilik gününün bu yılki teması olan “Titanik’ten sonra 100. yıl” bağlamında denizcilikte emniyet, güvenlik ve çevre yönetimi konularının önemini vurguladı. 27 Eylül’ün Preveze Deniz Zaferi’nin de 474. Yıldönümü olduğunu belirten Prof. Dr. Cerit, denizciliğimize her alanda çok değerli akademik katkılar sağlayan Kaptan Prof. Dr. Necmettin Akten’i gelecek nesillere örnek olarak gösterdi.

Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Deniz Sümer Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Koji Sekimizu’nun 2012 Dünya Denizcilik Günü mesajını okudu. Ardından törene katılamayıp telgraf gönderen, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Bahar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Prof. Dr. Necmettin Akten’in doktora danışmanlığını yürüttüğü Ceyhan Özben’in mesajları okundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir Liman Başkanı Güven Duran’ın da katıldığı törende Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Ender ASYALI, yaşamını denizciliğe ve denizcilik eğitimine adamış bir bilim adamı olan Prof. Dr. Necmettin Akten’in özgeçmişini sundu. Özgeçmişin okunmasının ardından, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ve Prof. Dr. Necmettin Akten’in doktora danışmanlığını yürüttüğü Dr. Nur Jale Ece söz aldı. Konuşmacılar Akten ile ilgili anılarını aktardıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Koldemir, Prof. Dr. Necmettin Akten’in eşi Türkan Akten’in göndermiş olduğu aşağıdaki mesajı katılımcılarla paylaştı:

 “Benim sizlerle paylaşmak istediğim onun kadına bakış açısıdır. Sizler de biliyorsunuz ki kadın kaptan yetiştirmek için müfredat değişikliğine gidilmesi gerekiyordu. Bunun için mücadele verip, ilk kadın kaptanları camiamıza kazandırmıştır. “Faziletli Türk kadını öncelikle anadır. Toplumda kadının yeri önemlidir. İleri toplumlarda kadınların erkeklerden daha aydın daha faziletli olması gerektiği fikrini önemseyen Atatürk’ün kadına verdiği değeri ortaya vecizelerinden de anlıyoruz.

‘Kadınlarımız eğer milletin hakiki anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden ziyade, münevver ve faziletkâr olmaya çalışmalıdır.’ Kemal Atatürk.

“Necmettin Bey’in eğitim ile ilgili görüşleri kalıpların dışındaydı. Düşünce ve duygularda önyargılardan uzak, klişelerden arınmış, kendi sorumluluğunu alabilen, yanlışı gören ve düzelten, karakteri güçlü olgun insanlar yetiştirmek onun en temel eğitim anlayışıydı. Not ve sınavlara endeksli değildi. Yaşamı boyunca bu fikrinin arkasında durdu. Bundan sonra bu bayrağı devralıp daha iyi noktalara getirecek olan sizlere hocanızın güveni tamdır.
 “İzninizle bir şeyi daha paylaşmak istiyorum. Son kitabı tam olarak bitiremediği ‘Kapıdan Kapıya Taşımacılık’ adlı eserini internet üzerinden elektronik dosya halinde herkesin kullanımına sunacağımızı duyurmak istiyorum.”

  
 Törende söz alan, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Ali Deveci, Akten’in akademik kimliğini vurgulayan görüşlerini aktardı. Ardından, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi, aynı zamanda Prof. Dr. Akten’in doktora danışmanlığını yaptığı Yrd. Doç. Dr. Taner Albayrak’ın göndermiş olduğu mesaj okundu. Albayrak mesajında, Prof. Dr. Necmettin Akten’e olan minnettarlığını iletti. Daha sonra sırasıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcı Selçuk Nas, Akten’in İstanbul Üniversitesi’nden lisans öğrencileri olan ve şu anda Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi bünyesinde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan, Burcu Çelik, Fırat Akgül ve Ali Yasin Kaya söz alarak düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.

Törende söz alan duayen Kpt. Altay Altuğ, Akten’in denizcilik camiasına yaptığı katkıları överek, anılarından dem vurdu. Bu bağlamda, mızıkasıyla, Akten’in en sevdiği parça olan “Bir Şarkısın Sen” şarkısını seslendiren Altuğ, salondan büyük alkış aldı. Ardından İzmir Deniz Ticaret Odası Başdanışmanı Erol Çağlar, Akten’in denizcilik sektörüne ve eğitimine yaptığı katkıları sıralayarak ona minnettar olduğunu vurguladı.

Konuşmaların son bölümünde sırasıyla,  İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği ve Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği adına Kpt. Tufan Süslüer, İzmir Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Kpt. Bülent Onural, Kpt. Şener Bocuklu, Kpt. Selim Tuntaş ve Güney Deniz Saha Komutanlığı’ndan Deniz Kıdemli Albay Yusuf Turan Yaldız anılarını paylaşıp, Prof. Dr. Necmettin Akten’in denizcilik eğitimine kazandırdığı kitaplara vurgu yaparak bu kaynaklardan yararlanarak bugünlere ulaştıklarını belirttiler.

Tören, merhum ozan, Neşet Ertaş’a ait türkülerin dinlenmesinin ardından son buldu.

deu_akten_anma_1.jpg

deu_akten_anma.jpg

deu_akten_anma_2.jpg

deu_akten_anma_3.jpg

deu_akten_anma_4.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
01 Ekim 2012 Pazartesi 14:19
Prof.Dr. Kaptan Necmettin Akten
Tam en verimli çağında aramızdan ayrılıp Allah'ın vasi rahmetine kavuşmasını, onu Allah'ın kendi yanına aldığı şekilde yorumluyorum. Çok çalışkan,çok vergen ve hep Türk deniz Ticaret filomuzun gelişmesi için yaptığı çalışmaları okuldan mezun olduğu tarihten itibaren bilirim. Şimdi Allah'ın izniyle oralarda da o ülkemiz için çalışmaya başladığını düşünüyorum. Elinden gelirse çok kötü duruma düşmüş olan Türk denizcilerine yardımlarını bekliyoruz. Çünkü Türk denizcilerinin işi Allah'a kalmıştır. Nur içinde yat diyemeyeceğim çünkü sen bu fani dünyada hep ayakta ve hep çalışıyordun. Ben nur içinde çalış diyorum sevgili kardeşim.Allah'ın rahmeti üstünde olsun.
46.197.157.144
cengiz kapt.
28 Eylül 2012 Cuma 22:45
Mekanın Cennet Olsun
Sayın Çok Değerli Hocam,bu camiaya yaptığınız hizmetler umuyorum çok iyi anlaşılmıştır.Ben herşeyden önce sizin o babacan,şevkat dolu tavırlarınız ve içimden doludolu'' ağabey ''diyesimin gelisini özleyeceğim.Mekanın cennet olsun.Saygılarımla
5.46.222.132
Doğrucu Davut
28 Eylül 2012 Cuma 21:54
Daima Anacağız
Bu camia büyüklerini hep andı, daima anacaktır. Göçenlere Allahtan rahmet, kalanlara uzun ömürler dilerim.
88.242.90.105
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim