• BIST 9079.97
  • Altın 2322.937
  • Dolar 32.3951
  • Euro 34.9128
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Aksona Mehmet: Süngeri vitrinde görüyoruz

Aksona  Mehmet: Süngeri vitrinde görüyoruz
'Aksona Mehmet' lakaplı Bodrum'un son süngercisi 65 yaşındaki Mehmet Baş, "Süngerciliği biz başlattık" dedi.

 Muğla'nın Bodrum İlçesi'yle Yunan adaları arasında düzenlenen 24'üncü Uluslararası Yat Festivali kapsamında düzenlenen yarışların Kilimli durağında süngercileri ziyaret eden 'Aksona Mehmet' lakaplı Bodrum'un son süngerci 65 yaşındaki Mehmet Baş, "Süngerciliği biz başlattık. Dünya lideriydik. 2001'de koruma amacıyla sünger avcılığının yasaklanması yüzünden komşu ada süngerciliğin başkenti oldu. Onlar yılda yüzbinlerce dolar kazanırken, biz süngeri vitrinlerde görüyoruz" dedi.

Geçen hafta Bodrum ile Yunan adaları arasında düzenlenen 24'üncü Uluslararası Bodrum Yat Festivali kapsamındaki yarışlara eski süngerci teknesiyle katılan 'Aksona Mehmet' lakaplı Mehmet Baş'a, Kilimli Adası'nda düzenlenen törende, süngercilik için verdiği mücadele ve denizlerin korunmasına yönelik katkısı nedeniyle, Doğuş Marinalar Grubu Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan tarafında teşekkür ve onur plaketi verildi.

TÜRKİYE YASAKLADI BİZ SÜNGERCİLİĞİN BAŞKENTİ OLDUK

Daha bonra Kilimli'deki sünger mağazalarını gezen, eski süngercilerle sohbet eden Baş'a Yunan meslektaşları büyük ilgi gösterdi. Kilimli Belediye Meydanı'ndaki NS. Papachatzis isimli süngerci mağazasının dedesi ve babasından miras kaldığını belirten 45 yaşındaki Afroditi Papachatzis, "Eşim de süngerci. Adalarda sünger avlamak yasak değil. 100 binlerce euro değerindeki süngeri dünyanın birçok ülkesiye ihraç edip, ciddi ekonomik gelir sağlıyoruz. Kalimnos Türkiye'de sünger avcılığı yasaklandıktan sonra dünyada süngerciliğin başkenti oldu. Aksona Mehmet'in süngerciliğin yaşaması ve unutulmaması için Bodrum'da verdiği mücadeleyi destekliyor ve ona hak veriyoruz. Kalimnoslu süngerciler zamanında Aksona'dan çok şey öğrendi. Ona biz de minnet borçluyuz" dedi.

Türkiye'de, 2000'li yılların başında sünger avcılığının yasaklandığını hatırlatan Mehmet Baş da "Ege ve Akdeniz sünger kaynıyor. Yunan adaları süngercilikten 100 binlerce dolar kazanırken biz neden bundan mahrum bırakılıyoruz? Süngerciliği yıllar önce biz başlattık. Dünya lideriydik. 2001'de koruma amacıyla sünger avcılığının yasaklanması yüzünden komşu ada süngerciliğin başkenti oldu. Onlar yılda 100 binlerce dolar kazanırken, biz süngeri vitrinlerde görüyoruz. Yasaklamayla koruma olmuyor. Devletin süngerciliği teşvik etmesi şart" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim