• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Akdeniz’de hedef dışı avcılığı azaltmak için el ele verildi

Akdeniz’de hedef dışı avcılığı azaltmak için el ele verildi
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından 9 Temmuz'da İstanbul, Taksim’de bir başlangıç çalıştayı düzenlendi.

Araştırmacılar, STK’lar ve Balıkçılar Akdeniz’de hedef dışı avcılığı azaltmak için el ele verdi.

Akdeniz’de hedef dışı avcılığın boyutlarını anlamak ve azaltma çalışmalarını test edebilmek için DEKAMER, Doğa Derneği, WWF Türkiye ve TÜDAV işbirliğinde çalışmalar yürütülecek. Hedef dışı avcılık;  hedef olmayan türlerin tesadüfen yakalandığı bir balıkçılık sorunu. Her yıl yunuslar, deniz kaplumbağaları, kuşlar, köpekbalıkları ve vatozlar gibi binlerce hassas tür balıkçı ağlarına takılmakta ve çoğunlukla bu durum ölümleri ile sonuçlanmaktadır. Hedef dışı avcılık bu türlerin hayatta kalabilmeleri açısından en ciddi problemlerden biri.

Akdeniz’de hedef dışı avcılığın boyutlarını anlamak ve azaltma çalışmalarını test edebilmek için üç proje alanları olarak Fas, Tunus ve Türkiye belirlendi. MAVA Vakfı, “Akdeniz’de çeşitli hassas türlerin hedef dışı avlanmalarının anlaşılması ve azaltma denemesi – ortak çalışmaya dayalı yaklaşım “ adlı projeyi, FAO GFCM liderliğinde, Birdlife International, ACCOBAMS, UNEP-MAP, IUCN ve MEDASSET ortaklığında desteklemeye karar vermiştir. Projenin Türkiye ayağı TÜDAV, DEKAMER, Doğa Derneği ve WWF Türkiye tarafından yürütülecek.

Proje ortaklarından biri olan ACCOBAMS, Akdeniz ve Karadeniz'deki deniz memelilerinin (balinalar ve yunuslar) korunmasına ilişkin bölgesel bir antlaşma. TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı), 10 yılı aşkın süredir ACCOBAMS’ın ortağı olup, bu kapsamda 9 Temmuz 2018 tarihinde Taksim, Istanbul’da bir başlangıç çalıştayı düzenledi. Çalıştaya projenin hedefine nasıl ulaşılacağını tartışmak üzere üniversiteler, STK'lar, Sahil Güvenlik ve uluslararası kurumlardan 36 uzman katıldı. 

Hedef dışı av verilerinin toplanması ve balıkçılar ile yapılacak görüşmeler, Ege ve Akdeniz’den seçilen limanlardaki balıkçı teknelerine görevlendirilecek gözlemciler tarafından yapılacak. Projede, balıkçılar ile birlikte düzenlenecek olan çalıştaylar ile, eğitim çalışmaları ve balıkçılık aktiviteleri sırasında uygulanacak olan olası azaltmalar test edilecek. 

Hedef dışı avın azaltılması, sürdürülebilir balıkçılık için önemli. Kaplumbağalar ve yunuslar gibi hassas megafauna olmadan deniz ekosistemimiz sağlıklı bir şekilde işleyemez. Proje, denizlerdeki değerli deniz yaşamını korumak için deneyimleri paylaşmak adına 2020 yılına kadar devam edecek.

akdeniz’de-hedef-disi-avciligi-azaltmak-icin-el-ele-verildi.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim