• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Akdeniz'de batan tekne 'kurtarma gemisine çarpmış'

Akdeniz'de batan tekne 'kurtarma gemisine çarpmış'
İtalyan savcılar geçen Pazar günü batan ve içindeki 800'den fazla göçmenin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili soruşmanın ayrıntılarını paylaştı. Tutuklanan kaptanın anlattıklarına göre göçmen teknesi 'kurtarma gemisine çarpmış.'

Akdeniz'de geçen Pazar günü batan ve 800'den fazla kaçak göçmenin öldüğü teknenin nasıl alabora olduğuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor.

İtalya'da olayı soruşturan savcılar, 'taksirle toplu cinayet' işlemekle suçlanan kaptanın, yanlışlıkla ticari kurtarma gemisine çarptığını söyledi.

İtalyan polisi, teknenin 27 yaşındaki Tunuslu kaptanı Muhammed Ali Malek ve mürettebattan 25 yaşındaki Suriyeli Mahmud Bikhit'i tutukladı.

Kaptan Malek, 'gemi kazasına neden olmak, birinci dereceden adam öldürmek ve yasadışı göçe yardım etmek' suçlamalarıyla karşı karşıya. Suriyeli Bikhit ise yalnızca yasadışı göçe yardıma suç ortaklığı etmekle suçlanıyor. Kaptan ve yardımcısı Cuma günü hâkim karşısına çıkacak. İtalyan savcılar teknenin batmasının iki nedeni olduğunu söyledi.

Kaptanın kurtarma gemisine yanaşmaya çalışırken yanlışlıkla, içinde göçmenlerin bulunduğu balıkçı teknesinin, büyük ticari gemiyle çarpışmasına yol açtığı belirtilirken ikinci neden olarak da 'balıkçı teknesini kapasitesinin üstünde doldurmak' gösterildi.

Savcıların aktardığına göre tekne hatalı manevra yaptığında aşırı yük nedeniyle dengesini kaybetti ve içindeki göçmenlerin kaymasına neden oldu, tekne de hareketlilik nedeniyle battı.

Başsavcı Giovanni Salvi, ölü sayısının çok olmasının nedeni olarak da göçmenlerin güverte altında kapalı halde tutulmasından kaynaklandığını söyledi.

Kurtarılanlar 'yorgun ve şaşkın'

Savcılar, olayın sorumlusunun Portekizli ticari gemi King Jacob olmadığını ifade etti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2015'te Akdeniz'deki göçmen ölümlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre 30 kat daha fazla olduğuna ve bu yıl ölü sayısının 30 bine ulaşabileceğine dikkat çekti.

IOM yetkilisi Flavio Di Giacomo, kurtarılan 28 kişinin Katanya'ya vardıklarında 'çok yorgun ve şaşkın' olduklarını söyledi.

BM sözcüsü Adrian Edwards da 28 kişinin çoğuyla görüştüğünü belirtip teknede yaklaşık 350 Eritreli ve Suriye, Somali, Sierra Leone, Mali, Senegal, Gambiya, Fildişi Sahili, Etiyopya ve Bangladeş'ten göçmenler bulunduğunu ifade etti.Bu yılın başından bu yana ölen kaçak göçmenlerin sayısının 1700 olduğu tahmin ediliyor.

IOM sözcüsü Joel Millman Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "2015'teki ölümler geçen yıl aynı döneme oranla 30 kat fazla… geçen yıl bu zamanda Akdeniz'de ölenlerin sayısı 56'ydı" dedi.

Millman, "IOM, geçen yıl Akdeniz'de yaşanan 3279 ölümün bu yıl, birkaç kaç hafta içinde aşılabileceğinden endişeleniyor. Yılsonuna kadar ölümler 30 bine ulaşabilir. Hatta daha bile fazla olabilir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), Pazar günü batan ve içinde yüzlerce göçmenin bulunduğu teknede ölenlerin sayısının 800 olduğunu söylemişti.

30 bin göçmen ölebilir

Bu arada Uluslararası Göç Örgütü, Akdeniz'de bu yıl teknelerin batması sonucu ölen göçmenlerin sayısının 30 bine ulaşabileceğini bildirdi. Örgüt, 2015'te Akdeniz'deki göçmen ölümlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre 30 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler son olarak haftasonu Libya açıklarında batan teknede de 800 kişinin öldüğüne inanıyor. Daha önce batan bir göçmen tekesinde hiç b kadar fazla kişi hayatını kaybetmemişti.
Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman Cenevre'de yaptığı açıklamada, geçen yılın aynı döneminde Akdeniz'de sadece 56 göçmenin öldüğüne dikkat çekti.

Millman, "2014'teki 3279 olan toplam ölü sayısının bir kaç hafta içinde aşılacağından ve yıl sonuna kadar 30 bine ulaşabileceğinden, hatta daha da fazla olabileceğinden korkuyoruz" dedi. 2015'te Akdeniz'de teknelerinin batması sonucu 1700'den fazla göçmenin can verdiği sanılıyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim