ALANYA'DA sahilde kumların şekillendirdiği taşları toplayan yabancı turistler, deniz kabukları bulamadıkları için "Neden midye yok?" demekten kendilerini alamıyor. İlçedeki balıkçılar da midyenin neden yok olduğuna cevap ararken, bilimsel açıklama Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü’nden geldi.
Enstitü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, “Suyun sıcak ve zeminin uygun olmaması nedeniyle Fethiye’den Samandağ’a kadar Akdeniz midyesi bulmak mümkün değil" dedi.
Marmara ve Ege’de bolca bulunan Akdeniz midyesi, ismini aldığı Akdeniz’den silindi. Alanya’ya gelen ve sahilde gezinirken kumların şekillendirdiği taşları toplayan yabancı turistler, midye kabuğu bulamayınca "Neden bu denizde midye yok" demekten kendini alamıyor.
Polonya’dan Alanya’ya tatile gelen Ediyta Jurawska, dünyaca ünlü Damlataş Plajı’nda 1 saat içerisinde ancak birkaç tane badem büyüklüğünde midye kabuğu bulduğunu söylüyor. Daha önce de Çeşme, Bodrum, Kuşadası gibi yerlerde tatilde bulunduğunu anlatan Jurawska, “Buralarda plajlar midye kabuklarıyla dolu. Alanya’da neden midye yok" diyor.
İlçedeki balıkçalar da midyenin neden bulunmadığının cevabını arıyor. Bazı balıkçılar, 40 yıl öncesinde Alanya sahillerinde bolca küçük midye bulunduğunu, ayaklarına batmasın diye dikkatli yürüdüklerini söylerken, bazı balıkçılar da midyelerin yok olmasını kirliliğe bağlıyor.
BALIKÇILAR NE DEDİ?
KADİR ÇEKİN: Anadan doğma balıkçıyım. Ben hiç midye görmedim ve neden olmadığını da bilmiyorum. Yalnızca midyeyi İzmir’den gelen midye dolma satıcılarında gördüm.
RIFAT KULE: 55 yıldır balıkçıyım. Çocukluğumuzda Banana Otel ile Panaroma Otel arasında sahilde kumun içerisinde küçük midyeler olurdu. Ama 40 yıldır gözükmüyor. Kirlenmeden dolayı yok olduklarını sanıyorum. Şimdi denize ağ döküyoruz, ağı topladığımızda çamura bulanmış olarak çıkıyor.
HİLMİ ÇEKİN: Eskiden sahile yakın yerlerde denizde büyük taraklı midyeler olurdu. Ayağımıza batar diye yürüyemezdik. Şimdi bir tane bile bulmak mümkün değil. Belki açıkta derinlerde vardır. Teknelerimizin altı eskiden yosun tutardı, şimdi ilginç böcekler oluşuyor. Bunun nedeni belki kirlilikten, belki de midye çok tuzlu suyu sevmiyordur.
AHMET AKMAN: Şu anda Alanya’da bir tek yerde midye var. O da Demirtaş Beldesi’nde kayalık yerde badem büyüklüğünde midye görebilirsiniz. Ancak büyüdüklerini hiç görmedim. Deniz kestaneleri de yok olmuştu, son iki yıldır görülmeye başlandı. Küresel ısınma nedeniyle Kızıldeniz’den gelen çeşitli balıklar Akdeniz’e uyum sağladı. Ama neden midye yok benimde aklım ermiyor.
SU SICAKLIĞI ETKEN
Turistlerin ve balıkçıların kafasını karıştıran midyenin Akdeniz’de olmamasının nedenini bilimsel olarak açıklayan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, "Ege ve Marmara’da çıkan, midye dolma yapılan ve ismini Akdeniz’den alan Akdeniz midyesini, ekolojik yapı nedeniyle Fethiye ile Samandağ arasında sahillerimizde görmek mümkün değil. Çünkü suyun sıcak ve zeminin uygun olmaması nedeniyle kumda yaşayan midyeler, yaşam ortamı bulamamaktadır. Kızıldeniz’den gelen canlılar, sıcak olan Akdeniz’e yerleşebiliyor, ancak Akdeniz midyesinin bünyesi sıcağı kaldırmıyor. Akdeniz midyesi yok ama çeşitli midye türleri mutlaka vardır. Bunları da kıyıda görmek ise çok zor" diye konuştu.
SUYU FİLTRE EDİYOR
Yem artıkları, partiküller, bakteriler, yosun, gözle görülemeyen mikro organizmalarla beslenen midyeler, yiyecek ihtiyaçlarını giderirken de suyu filtre ederek, denizin temizlenmesine katkıda bulunuyor.