• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Akdeniz kıyıları ve balıklar artık daha güvenli

Akdeniz kıyıları ve balıklar artık daha güvenli
"Deniz Koruma Alanlarının Koruma Etkinliğinin Arttırılması" projesi kapsamında 5.40 metre boyundaki North Star Bot, denize indirildi.

Yasadışı avcılığı önlemek için "Akdeniz Koruma" yeni görevler için sahaya çıktı. "Deniz Koruma Alanlarının Koruma Etkinliğinin Arttırılması" projesi kapsamında 5.40 metre boyundaki North Star Bot, denize indirildi. Akdeniz Koruma adlı bot İngiliz Limanı içerisindeki korucu istasyonunda konuşlanacak ve gerek görüldüğü durumlarda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da bölgedeki denetleme ve çalışma faaliyetlerine destek verecek.

Deniz güvenliğinde en iyi ulaşım aracı olarak botlar kullanılıyor. Akdeniz Koruma Derneği'de bu konuda yaptığı çalışmalarla üstüne düşen görevleri en iyi şekilde yerine getiriyor. Deniz Koruma Alanlarının Koruma Etkinliğinin Arttırılması projesi kapsamında Marintek Grup Şirketleri Başkanı Cengiz Arsay tarafından projeye bağışlanan 5.40 metre boyundaki  North Star Bot, denize indirildi. Deniz korucularının bölgedeki kapsama alanı, hareket alanı ve yeteneğine büyük katkı sağlayacak olan bot yeni görevler üstlenmeye hazır durumda bulunuyor.

Türkiye'nin ilk Balıkçılığa Kapalı Deniz Koruma Alanları (DKA) 2010 yılı Temmuz ayında, resmi olarak ilan edildi. Bu çalışma Gökova Körfezi'nde; biyolojik çeşitliliğin korunması, balık stoklarının artırılması ve ekosistemin iyileştirilmesini desteklemek amacıyla yapıldı. Ama ne yazık ki alınan önlemlerin yetersizliği, bilgilendirmenin eksik oluşu ve konudan haberdar olmayan amatör balıkçıların yasadışı avcılığı gibi nedenlerden dolayı balıkçıların fedakârlık göstererek avlanmadığı koruma alanları yasadışı avcılar tarafından tahrip edilmeye devam ediyor.

EKOSİSTEMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Alanların Gökova Körfezi içerisinde dağılımı ve birbirine olan mesafeleri, tek bir Sahil Güvenlik Batu'nun bütün bir bölgeyi kontrol etmesini güçleştiriyor ve bu alanların güvenliğinin sağlanmasını zorlaştırıyor. Akdeniz Koruma Derneği bu sorunu göz önüne alarak yerel balıkçıların görev alacağı bir koruculuk sisteminin, alanların denetlenmesi ve korunmasında en etkili yöntem olacağı düşüncesiyle bir proje başlattı. Başlattığı proje 2013 yılında Yeşil Oscar olarak bilinen Whitley Award'ı almaya hak kazandı. Fauna Flora International tarafından desteklenen proje, öncelikli olarak İngiliz Limanı, Boncuk-Karaca ve Akyaka DKA'larında yerel koruculuk sistemi kurmayı ve koruma etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Akdeniz Koruma adlı bot İngiliz Limanı içerisindeki korucu istasyonunda konuşlanacak ve gerek görüldüğü durumlarda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da bölgedeki denetleme ve çalışma faaliyetlerine destek verecek.

Akdeniz Koruma Derneği öncülüğünde yapılan çalışmalarda Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden bir çok akademisyen, öğrenci ve gönüllü görev alıyor

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim