• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Akdeniz Foku için seferberlik başlatılacak

Akdeniz Foku için seferberlik başlatılacak
Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Foça ÖÇK Bölgesi'nde yürütülen koruma ve izleme faaliyetlerinde Akdeniz fokunun varlığı ve alanı kullanımı hakkında önemli veriler elde edildi.

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen koruma ve izleme faaliyetlerinde Akdeniz fokunun (Monachus monachus) varlığı ve alanı kullanımı hakkında önemli veriler elde edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda, Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerin belirlenmesi ve daha önceki çalışmalarla karşılaştırılması hedefleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Akdeniz foku koruma ve izleme faaliyetinin ön çalışması tamamlandı.

Akdeniz fokları konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi, 5 yıl önce henüz 1,5 aylık iken yaralı vaziyette bulunan ve tedavi sürecinin ardından Gökova Körfezi'ne bırakılan Akdeniz Foku Badem ile başladı. İnsanlara yakınlığı ile 5 yıldır Gökova Körfezinde dolaşan Fok Badem insanlara Fok'ların varlığını hissettirirken, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Akdeniz Fokları Foça'daki rehabilitasyon merkezi tarafından yaşam alanları araştırılmaya başlandı.

2011 YILI İÇİNDE 82 GÖZLEM KAYDEDİLDİ

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından yürütülen ön çalışma kapsamında, Akdeniz fokunun mevcudiyeti ve alanı kullanımı hakkında 2011 ve 2012 yılı kayıtlarının, başta balıkçılar olmak üzere yöre halkından sağlanması hedeflendi. Bununla birlikte, Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerin belirlenmesi ve daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar ile karşılaştırılması amaçlandı. Yapılan çalışmalarda, 2011 yılı içinde toplam 82 fok gözlem bilgisi alındı.

KIYI MAĞARALARINDA İNCELEME YAPILACAK

Koruma ve izleme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek arazi çalışmasında, fok gözlemleri kayıtlarının tümü toplanacak. Akdeniz foku kıyı mağaraları ve kıyısal habitatlarında yapılacak saha çalışmaları ve gözlemlerle türe ve yaşam alanlarına yönelik tehditlerin belirlenecek.

KIYILARIN DOĞAL YAPILARININ KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ

Akdeniz foku kıyılara bağımlı bir canlı olduğundan genellikle kıyılarda gözlemleniyor. Hem kıyı sularda avlanan; hem de uyumak, dinlenmek ve yavrulamak için kıyıda karaya çıkan bir tür olduğundan, kıyıların doğal yapıları ile korunması, türün korunması ile birebir ilişkili durumda bulunuyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim