• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Ahmet Arslan: Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz

Ahmet Arslan: Kanal İstanbul'a bu yıl kazmayı vurmak istiyoruz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'un içinden deniz geçen dünyanın tek kenti olduğunu ve şehri koruma sorumluluğuyla Kanal İstanbul Projesi için yola çıktıklarını söyleyerek, "Yılda 50 bin geminin geçtiği tehlikeye maruz kalan boğazın, bu tehlikesini en aza indirgememiz gerekiyor. İstanbul'u tehlikeden arındırmak, özellikle tehlikeli madde taşımacığından kaynaklı boğazdaki yükü azaltmak, tarihi dokuyu korumak, artan ve büyüyen talebi karşılamak adına alternatif bir su yoluna ihtiyaç vardı." değerlendirmesinde bulundu. 

Kanal İstanbul Projesi kapsamında gerekli sondajların yapıldığını, belli bir aşamaya gelindiğini anlatan Arslan, "Kanaldan geçebilecek gemi büyüklüklerine bağlı olarak simülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu simülasyon çalışmaları çerçevesinde geçecek gemilerin oluşturacağı dalga boyuna bağlı olarak navigasyon çalışmalarımız da sürüyor. Bunları bitirdiğimizde, Kanal İstanbul ile ilgili nihai kesit ve geçecek gemi boyu kararımızı vermiş olacağız. Çalışmaların bitirilmesine bağlı olarak bu yıl içinde, ihale etmeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de birçok karma modeli birlikte kullanmayı düşünüyoruz. Sadece kanalı değil, kanal etrafındaki güzergah üzerindeki bölgede kentsel dönüşüm ve yeşillendirme de dahil olmak üzere burayı çok daha modern bir hale getirmek istiyoruz. Kanaldan çıkacak malzemeyle yapay adalar yapmayı düşündüğümüz için onların her birinin işletme ve yapılma modeli birbirinden farklı olacak." diye konuştu.

Arslan, kanalın çevresel etkilerinin tespitini, rüzgar ve dalgayla ilgili iklim çalışmalarını, jeolojik ve geoteknik etütlerini, belli periyotlardaki deprem ve tsunamileri de dikkate alarak risk değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, "İnsanımızın şundan hiç şüphesi olmasın, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleriyle çalıştığımız gibi dünyanın da bu konuda söz sahibi uzman ve uzman kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Çünkü dünyanın en büyük projesini yapıyorsanız dikkate alınacak bu kadar kriter varken, 3-5 kişinin fikrine bağlı olarak hareket etmek gibi bir lüksümüz yok. İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yalan oldu
05 Mayıs 2018 Cumartesi 11:13
11:13
Ya seçimi kaybederseniz ne olacak? Kanal projesı olacak diye insanlar yatırımlık arsalar aldılar. Sanırım insanları mağdur edileceksiniz. Ve sonunda bize oy vermediniz bizde yapmadık. Seçim malzemesi yapmayınn yeter
78.179.107.132
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim