• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Afgan göçmenler, Yunanistan'ı 'sığınmacıları denize geri itmekle' suçladı

Afgan göçmenler, Yunanistan'ı 'sığınmacıları denize geri itmekle' suçladı
Daha iyi yaşam hayaliyle Avrupa'ya ulaşmaya çalışan Afgan göçmenler, Yunanistan'ı aralarında çocukların da bulunduğu sığınmacıları denize geri itmekle suçladı.

18 çocuğun da bulunduğu 37 Afgan göçmen, Yunanistan'a ulaşmalarının ardından önce kötü muamele gördüklerini ardından görevlilerce iki cankurtaran salına doldurulup denizin ortasına bırakıldıklarını söylüyor.

AP ajansı muhabirlerinin takip ettiği göçmenlere yönelik muamele 12 Eylül günü gerçekleşti.

Aynı hafta içerisinde yaşanan benzer hadiseler diğer iki medya kuruluşu tarafından daha kayda alındı.

"Telefonlarımızı aldılar. Bize otobüs gelip sizi kampa götürecek dediler. Sonra teknelere bindirdiler." diyen Umid Hüseyin Nebizade isimli Afgan göçmen, turuncu renkli cankurtaran salını işaret ederek, "Bu teknelerde bizi çok kötü bir şartlarda suyun ortasında bıraktılar." sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

AP'nin görüntülediği cankurtaran salındaki 4 Afgan, 11 Eylül gecesi Çanakkale'den hareketle Midilli Adası'na ulaştıklarını ve gün ışığında Yunan kolluk kuvvetleri tarafından yakalandıklarını anlattı.

Yunan polisinin kendisini zorla bota bindirdiğini ve bu sırada vurduğunu dile getiren 22 yaşındaki Nebizade, "Çocuk, kadın demediler. İnsan bunu hayvana bile reva görmez ama Yunan polisi bize bunu yaptı." diye konuştu.

Zöhre Alizade isimli 14 yaşındaki göçmen kız da Yunanistan polisinin telefonlarını ve paralarını aldığını, kendilerini bota bindirip denizin ortasında bıraktıktan sonra oradan ayrıldığını söylüyor.

Zöhre'nin babası Muhammed Rıza Alizade de Yunan yetkililerin salları şişirdiklerini söyleyerek, "Daha sonra bizi hayvanlar gibi bu botların içine attılar." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE: SADECE BU AY DENİZDEN 300 GÖÇMEN KURTARILDI

Türkiye, Yunanistan'ı sığınma prosedürüne erişimleri dahi olmadan göçmenleri zorla geri itmekle suçluyor ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Ankara, Avrupa Birliğini, 'insan haklarının açık ihlali' olarak tanımladığı bu durumu görmezden gelmekle suçluyor.

Türk Sahil Güvenlik birimleri sadece bu ay içerisinde Yunan makamlarının Türk karasularına zorla geri gönderdiği üç yüzden fazla göçmeni denizden kurtardığını açıkladı.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası STK'lar, ellerinde güvenilir kanıtlar olduğunu belirterek sıklıkla Atina'ya karşı soruşturma açılması talebinde bulunuyor.

Avrupa Birliği'nin güneydoğu sınırlarını oluşturan Yunanistan ise göçmenleri geri itme olmadığını öne sürerek aksine Ankara'yı, göçmenleri silah olarak kullanmakla itham ediyor.

Yunan Sahil Güvenlik birimi, Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin kaçakçı göçmen teknelerine eşlik ettiğini, bunu ispat etmek için ellerinde görüntü olduğunu iddia ediyor.

Son olarak Norveç merkezli bir sivil toplum kuruluşu yaptığı açıklamada, mart ayından bu yana en az 50 göçmenin Yunan görevlilerce cankurtaran botlarına bindirilip denizde terk edildiklerini belgelediğini duyurdu.

gocmen_3-045.jpggocmen_2-065.jpggocmen_1-074.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim