• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankeri, Baniyas Limanı’na yanaşacak

‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankeri, Baniyas Limanı’na yanaşacak
Cebelitarık tarafından 4 Temmuz’da Suriye’ye yönelik ambargoyu deldiği için alıkonulan ve 15 Ağustos’ta serbest bırakılan ‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankerinin 2.5 milyon varil ham petrolü Baniyas Limanı’na boşaltacağı ileri sürüldü.

Cebelitarık Özerk Yönetimi’nin 4 Temmuz’da el koyduğu ve 15 Ağustos’ta serbest bırakılan ‘Adrian Darya 1’ isimli İran petrol tankerinin Suriye’nin Baniyas Limanı’na yanaşacağı iddia edildi.

Cebelitarık’ta serbest bırakıldıktan sonra defalarca rotasını değiştiren tankerin son olarak Mersin Limanı’na yanaşacağı iddia edilmiş, fiziki şartlar uygun olmadığı için tankerin limana yanaşmasının mümkün olmadığı vurgulanmıştı.

Tüm bu gelişmeler sonrasında geminin rotasını Suriye’ye çevirdiği ve 2.5 milyon varil ham petrolü Suriye’nin Baniyas şehrindeki Baniyas Rafinerisi’ne boşaltacağı ileri sürüldü.

İRAN’DAN ABD’YE REST

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran'a ait Adrian Darya-1 gemisinin Suriye'ye gittiği yönündeki sözlerine karşılık "İstediğimiz herkese ve her müşteriye petrol satacağız" demişti.

Zarif, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Pompeo'nun İran'a ait geminin Suriye'ye gidişiyle ilgili sözlerine yanıt vermişti.

ABD'nin savunma araçlarına ve nükleer yakıta ulaşmalarına izin vermediğini, İran onları üretince de şikayetle karşılaştığını aktaran Zarif, "ABD, deniz korsanlığı ve tehdit ile İran'ın kadim müşterilerine petrol satışına engel olmaya çalışıyor. Söylenip durmayın Sayın Pompeo! Biz, istediğimiz herkese ve her müşteriye petrol satacağız." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "İran Dışişleri Bakanı Zarif, Adrian Darya-1'in Suriye'ye gitmediği yönünde İngiltere'ye garanti verdi ancak biz, söz konusu tankerin Suriye'nin Tartus Limanı'na gittiği yönünde güvenilir bilgilere sahibiz." ifadelerine yer vermişti.

Öte yandan ABD yönetimi, İran Devrim Muhafızları Ordusuna yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı İran gemisi "Adrian Darya-1"i yaptırım listesine eklemişti.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu geminin İran Devrim Muhafızlarına bağlı örgüt Kudüs Gücü yararına petrol taşıdığı iddia edilmişti.

TANKER KRİZİ

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da, Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı İran tankeri "Grace 1"i alıkoymuştu. İranlı yetkililer ise tankerin bırakılmasını aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı petrol tankeri "Steno Impero"yu Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İran tankerini 15 Ağustos'ta serbest bırakma kararı almış ancak ABD'deki Columbia Bölge Mahkemesi İran tankerine el koyma kararı çıkarmıştı.

İran, "Grace 1" serbest bırakıldıktan sonra kendi bayrağını çekmiş ve adını "Adrian Darya-1" olarak değiştirmişti.

Nasim Jafary - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim