• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 16 °C

ABS, nükleer enerjiyle çalışan ticari gemiler üzerine çığır açan çalışmasını tamamladı

ABS, nükleer enerjiyle çalışan ticari gemiler üzerine çığır açan çalışmasını tamamladı
Amerikan Denizcilik Bürosu, karbonsuz profili nedeniyle sivil uygulamalar için yeni ilgi gören kanıtlanmış bir konsept olan nükleer tahrikin büyük gemilerde kullanımına ilişkin dönüm noktası niteliğindeki bir çalışmayı tamamladı.

ABD Enerji Bakanlığı ile yapılan bir sözleşme kapsamında ABS, Hebert Engineering Corp. ile birlikte çalışarak iki yaygın gemi sınıfı için nükleer tahrik uygulamasını modellemiştir: 14.000 TEU Post-panamax boxship ve 157.000 dwt Suezmax tanker. Önde gelen nükleer reaktör geliştiricilerinin katkılarıyla, ABS-HEC ekibi bu iki tekne tipinde iki farklı güç santralinin kurulumunu modellemiştir. 

Ekip, kapalı gemi için toplam kurulu gücü 60 MW (80.000 beygir gücü) olan çift reaktörlü, kurşun soğutmalı, 30MW hızlı reaktör tasarımı seçti. Bu düzenlemenin geminin kargo kapasitesini ve çalışma hızını artıracağını belirlediler. 

Bir ısı borulu mikro reaktör, kendi kendine dolaşan bir ısı transfer sıvısı ile doldurulmuş uzun, içi boş boruları içeren pasif bir soğutma sistemi kullanır.  Bu teknolojinin geçmişi,  Soğuk Savaş döneminde uzay uygulamaları için nükleer reaktörler üzerine yapılan araştırmalara dayanmaktadır ve hala deneyseldir.

Hem reaktör teknolojileri hem de gemi tasarımı durumu için de yakıt çekirdeği 25 yıl dayanacak ve gemi sıfır CO2 emisyonuna sahip olacaktır.

ABS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Christopher J. Wiernicki, "Net sıfır bir dünya, nükleer tahrikle daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir ve biz bugün bu geleceğin temellerini atıyoruz" dedi. "Gelişmiş veya küçük modüler reaktörler, gelişmiş güvenlik ve verimlilik, azaltılmış maliyet ve atık ve yayılmanın önlenmesi ile ticari denizcilik kullanımı için geleneksel olarak nükleer ile ilişkili sorunların çoğunu ele almaktadır. Bununla birlikte, birçok sorunun yanıtlanması gerekmektedir ve endüstrinin bu teknolojileri güvenlik konusuna odaklanarak değerlendirmesi kritik önem taşımaktadır.”

Enerji Bakanlığı, Teksas Üniversitesi tarafından yürütülen ticari bir gemide nükleer tahrik sisteminin termal-elektrik entegrasyonu araştırmasını desteklemek üzere ABS ile sözleşme imzaladı.

Nükleer enerjinin denizcilik uygulamalarında uzun bir geçmişi vardır ve 1950'lerde denizcilik endüstrisi için büyük bir potansiyele sahip olduğu düşünülse de, güvenlik endişeleri ve sistemleri gemilerde çalıştırmanın zorlukları nedeniyle gelişememiştir. ABD nihayetinde NS Savannah adında  bir  ticari gemi inşa etmiştir. 

Rusya, bugün nükleer enerjiyle çalışan kargo gemisi işletmeye devam eden tek ülkedir.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim