• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

ABD'den Rusya'ya 'Ukrayna limanlarını gıda ihracatına açın' çağrısı geldi

ABD'den Rusya'ya 'Ukrayna limanlarını gıda ihracatına açın' çağrısı geldi
Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'da Karadeniz limanlarının önemli bir kısmını ele geçirmesi sonucu gıda ihracatının engellendiğini belirterek "Savaşı durdurun, limanları ihracata açın" çağrısı yaptı.

Ukrayna'nın Karadeniz ve Azak Denizi'yle olan kıyılarını büyük ölçüde abluka altında tutan ve başta buğday olmak üzere limanlardan ihracatı sekteye uğratarak küresel gıda krizine yol açmakla suçlanan Rusya'ya ABD'den dikkat çeken bir çağrı yapıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin Rusya'nın iddia ettiği gibi yaptırımlarla "Ukrayna ve Rus tarımının ihracatını engellemediği"ni belirterek Moskova'ya Ukrayna'nın limanlarını gıda ihracatına açması için çağrı yaptı.

'SAVAŞI DURDUR, LİMANLARI AÇ'

Beyaz Saray'ın sitesinde yer alan açıklamaya göre, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre basın brifinginde konuya ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin değil Rusya'nın mevcut küresel gıda krizinden sorumlu olduğunu savunan sözcü, "Biliyorsunuz, burada çok net olmak istiyoruz, çünkü bu çok önemli: Ukrayna limanlarından gıda ihracatını aktif olarak engelleyen ve dünyadaki açlığı artıran Rusya'dır. Rusya, küresel gıda güvenliğini yok eden Ukrayna'ya karşı savaşını derhal durdurmalı, Ukrayna'nın gıdada serbest dolaşımına izin vermeli" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Rusya şubat ayında Ukrayna'ya saldırmadan önce, Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçek yağı ihracatçısıydı. Aynı zamanda dördüncü en büyük mısır ihracatçısı, en büyük buğday ihracatçılarından da biri. Rusya'nın deniz ablukası nedeniyle yola çıkamayan ve Ukrayna'daki silolarda bekleyen tonlarca ürün var. Yani, bazı konularda net olmak gerekirse: ABD, müttefikleri ve ortaklarının yaptırımları gıda ve gübre de dahil Ukrayna veya Rus tarımının ihracatını engellemiyor. Bankacılık, nakliye gibi bunlar için gerekli olan olağan işlemleri de engellemiyor. Rusya, Ukrayna'nın tarımsal ihracatına derhal izin vermelidir."

YABANCI GEMİLERİN ÇIKIŞINA İZİN VERİLDİ

Rusya ise Ukrayna limanlarındaki yabancı gemilerin çıkışına izin vermeye başladı. Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna limanlarından yabancı sivil gemilerin çıkması için açılan günlük insani koridorun 139 mile çıkarılarak uzatıldığını bildirdi.

Mizintsev, yaptığı açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Odessa, Mıkolayiv, Çernomorsk, Herson, Oçakov ve Yujniy limanlarından açık denize yabancı gemilerin güvenli çıkışını sağlamak için 27 Mart'tan bu yana Karadeniz’de faaliyette bulunan insani yardım koridorunun güzergahında ayarlamalar yaptığını ifade etti.

3 mil genişliğindeki deniz insani koridoru güzergahının 139 mil uzunluğuna çıkarıldığını kaydeden Mizintsev, koridorun Moskova saatiyle 08.00’den 19.00’a kadar her gün açık olacağını kaydetti. Gemilerin toplanma ve dağılma alanlarının koordinatlarını da paylaşan Mizintsev, limanlardan ayrılmasından toplanma alanına kadar gemilerin güvenliğinden Ukrayna tarafının sorumlu olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı dün Moskova saatiyle her gün saat 08.00’den 19.00’a kadar Karadeniz’de; 80 mil uzunluğunda ve 3 mil genişliğinde Ukrayna kara sularından, Herson, Mıkolayiv, Çernomorsk, Oçakov, Odessa ve Yujniy limanlarından yabancı yük gemilerinin çıkışı için insani yardım koridoru açıldığını duyurmuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim