• BIST 10003.88
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 19 °C

ABD'den Rusya'nın denizcilik şirketine yaptırım

ABD'den Rusya'nın denizcilik şirketine yaptırım
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın petrol satışlarından elde ettiği geliri azaltma çabalarının bir parçası olarak, Rusya'nın en büyük denizcilik şirketi Sovcomflot Anonim Şirketi'ne (Sovcomflot) yaptırım uyguladı.

ABD, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümü dolayısıyla ve Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin ölümüne misilleme yapmak amacıyla Rusya'ya karşı 500'den fazla kişi ve kuruluşu hedef alan geniş kapsamlı yaptırımlar uyguladı.

ABD Hazinesi cuma günü yaptığı açıklamada, Washington'un Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemek için kullanabileceği petrol satışlarından elde ettiği gelirleri azaltmaya çalıştığı için Rusya'nın önde gelen tanker grubu Sovcomflot FLOT.MM'ye yaptırım uyguladığını söyledi.

Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi ayrıca 14 ham petrol tankeri gemisini Sovcomflot'un hisse sahibi olduğu mülkler olarak belirledi. Bu gemilerden 45 gün boyunca ham petrol ya da diğer yüklerin boşaltılmasına izin veren genel bir lisans verdi.

Üst düzey bir Hazine yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada "Sovcomflot bir bütün olarak, bir ana şirket olarak, aldatıcı faaliyetlere ek olarak fiyat sınırı ihlallerine de karışmıştır" dedi.

G7, AB ve Avustralya 2022 yılının sonlarında Rus petrolüne varil başına 60 dolarlık bir fiyat sınırı getirdi. Bu fiyat sınırı ya da üzerinde fiyatlandırılan petrol sevkiyatları için nakliye, sigorta ve finansman gibi batılı denizcilik hizmetlerinin kullanılmasını yasaklıyor.

Hazine yetkilisi, "Bugünkü kararlar temelde bunu yapmak için kullandıkları araçlardan bazılarını masanın dışında bırakmayı amaçlıyor, bu da onları harcamalara daha fazla yatırım yapmaya, bu petrolü çıkarmak için yeni yollar yaratmaya zorlayacak" dedi.

Batı yaptırımları ve sınırlama, Rus petrol satışlarının bir kısmını, Avrupa'daki geleneksel tüketicilerinden çok daha uzağa, Hindistan ve Çin gibi tüketicilere sevk eden yaşlanan tankerlerden oluşan gölge bir filoya yönelmeye zorladı. Hazine yetkilileri bu masrafların Moskova'nın savaş için kullanabileceği gelirleri azalttığını söylüyor.

Üst düzey yetkili, ABD'nin Sovcomflot'un hangi spesifik ihlallerle suçlandığını açıklamayacağını söyledi.

Ancak yetkili, bu yaptırımlar için kullanılan yetkinin Rus denizcilik sektöründe faaliyet göstermekle ilgili olduğunu ve şirketin fiyat sınırı koalisyonu dışındaki çalışmalarını yansıttığını sözlerine ekledi.(Reuters) 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim