• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

ABD'den Rus petrolü taşıyan tankerlere yaptırım

ABD'den Rus petrolü taşıyan tankerlere yaptırım
Amerika Birleşk Devletleri Maliye Bakanlığı, Rus petrolü taşıdıkları gerekçesiyle 17 kuru yük gemisi ve tankere yönelik yaptırım kararı açıkladı.

ABD, Rus petrolünün tavan fiyatını ihlal eden tankerleri ve nakliye şirketlerini hedef alan dördüncü yaptırım turunu başlattı. 
Küresel odak noktasının büyük kısmı, ABD'nin İran'da hakimiyet kurmak amacıyla yaptırımlar uyguladığı ve Husileri finanse ettiği Kızıldeniz üzerinde olsa da, ABD aynı zamanda Rusya'nın petrol ticaretine uygulanan kısıtlamaları uygulamak için yaptırım kullanma sözü de verdi.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo, "Bugünkü eylemler, tavan fiyatını ihlal eden herkesin sonuçlarına katlanacağını bir kez daha gösteriyor. Koalisyonumuzun Kremlin'e yardım edenleri durdurma konusundaki kararlılığından hiç kimse şüphe duymamalı" dedi. 

Son eylemler, ABD ve müttefikleri tarafından dayatılan tavan fiyatın üzerinde petrol taşımak amacıyla Aralık ayında bir tankerin listelenmesine dayanıyor. Nisan 2023'te tavan fiyattan kaçınmak için olası taktiklere ilişkin bir uyarı yayınladılar ve ekim ayında kuralları revize ettikten sonra bir dizi yaptırım çalışması başlattılar.

ABD, tavan fiyat ihlali nedeniyle engellenen şirketler listesine Birleşik Arap Emirlikleri merkezli nakliye şirketi Hennesea Holdings'i ekledi. Hazine Bakanlığı yetkilileri, Hennesea'nin 2022 sonlarında, tavan fiyat yürürlüğe girmeden kısa bir süre önce kurulduğunu iddia ediyor. Şirketin, defalarca Rus ham petrolü ve petrol ürünlerini nakletmek için kullanılan 18 eski tankeri satın aldığını söylediler. Nihai olarak Hennesea'ye ait olan gemilerin Rusya Federasyonu limanlarına defalarca liman ziyaretleri yaptığını iddia ettiler.

Tankerlere yönelik yaptırımların ilk turu ekim ayında başlatıldı ve ardından kasım ayının ortasında ikinci dalga geldi. Aralık ayında ABD, 2006 yapımı HS Atlantica da dahil olmak üzere daha fazla tankeri ve yöneticilerini listeye ekledi . Liberya'da kayıtlı ve Hindistan dışında yönetilen 115.000 dwt'luk tankerin, tavan fiyatı 60 doların üzerinde satılan Rus petrolünü taşıdığı belirtildi. 

Son sekiz yılda dört farklı isimle anılan tankerin nihai sahibinin Hennesea olduğu belirlendi. OFAC, bugün HS Atlantica'yı Hennesea'nin ilgi duyduğu bir mülk olarak yeniden tanımladı ve onu blok mülkler listesine ekledi. Ayrıca şirkete ait olduğuna inandıkları diğer 17 tankeri de listelediler.

Listeleme sonucunda gemilerin ticaretine ve ABD şirketlerinin tankerlerle ticaret yapması engellendi. Ticarete 400'den fazla tankerin dahil olduğu bildirilirken analistler, çabaların çok az etki yarattığını söyledi. Ancak izleme verileri, engellenen gemilerden bazılarının ABD'nin listeye almasının ardından Hindistan'dan geri çevrildiğini, diğerlerinin ise Avrupa'nın çeşitli limanlarında bekletildiğini gösterdi. Örneğin HS Atlantica, listeye alındıktan sonra aralık ayının ilk yarısını Malta açıklarında demirlemede geçirdi ve 19 Aralık'tan bu yana İstanbul'daki demirlemede Türkiye'yi bekletiyor gibi görünüyor. AIS sinyali şu anda "komuta altında değil" diyor.

ABD'li yetkililer, yaptırımları Rusya'nın petrol gelirini kesmek için kullanmaya devam edeceklerinin ve şimdi de Yemen'deki Husi isyancılarını finanse eden kaynakları hedef alacaklarını açıkladılar. ABD Husileri terör örgütü olarak yeniden tanımlayarak Husileri hedef alacak yaptırımları artıracaklarını söylediler.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim