• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

ABD'de enerji baronları sıkıntılı

ABD'de enerji baronları sıkıntılı
ABD'de yapılan Kongre seçimlerinde Demokratların seçimleri kazanması büyük petrol şirketlerini tedirgin etti. Demokratlar vergi avantajı getiren tasarıyı düzeltecekler.
ABD'de yapılan Kongre seçimlerinde Demokratların kazandığı başarı, büyük petrol şirketlerini tedirgin etti.

Son yıllarda petrol fiyatlarındaki artışla birlikte kar rekoru kıran şirketleri, yeni dönemde biraz daha sıkıntılı günler bekliyor.
 
İlk hedef vergi avantajlarının geri alınması
 
ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçiren Demokratların ilk hedefi enerji şirketleri olacak. Demokrat adaylar seçim konuşmalarında Kongre'den geçtiğimiz yıl geçen ve petrol şirketlerine çeşitli vergi avantajları getiren tasarıyı düzelteceklerini taahhüt etmişlerdi.
 
Demokratların önde gelen isimlerinden Nancy Pelosi, petrol şirketlerinin adil olmayan bir şekilde rekor kar rakamlarına ulaştıklarını ve seçimleri kazanmaları halinde bu şirketlere geçen sene sağlanan finansal yardımı geri alacaklarını belirtmişti.
 
Bu şirketlere sağlanan finansal avantajın geri alınmasının yanında, yeni vergiler getirilmesi de bazı Demokrat adaylar tarafından yüksek sesle dile getiriliyor.
 
Demokratların temsilcilerinden Rahm Emanuel de, enerji şirketlerine akan milyar dolarların yönünü değiştireceklerini ve bunu ABD'nin enerji bağımsızlığı için harcayacaklarını söyledi. Emanuel, "Petrol şirketleri milyar dolarlar kazanıyor, bir galon benzini 3 dolardan satıyor. Tabii ki vergi avantajlarına ihtiyaçları yok... Biz o parayı bütçeyi dengelemek için kullanacağız" dedi.
 
ABD'de geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile petrol şirketlerine sağlanan vergi avantajlarının toplam faturasının 2.8 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Demokratların petrol şirketlerinin vergi avantajlarını yok etme planları olmasına karşın, bunu başarabilmeleri için Cumhuriyetçi Başkan Bush'un onayına ihtiyaçları var.  Temsilciler Meclisi'nin hazırladığı her türlü tasarıyı veto hakkı bulunan Bush'un, geçen sene kendi onayladığı yasaya karşı bir tasarıya onay vermesi beklenmiyor.
 
Bu da enerji şirketlerinin en azından iki sene daha rahat edebileceği anlamına geliyor.

"Geri almayın, maliyetler yükselir"
 
Demokratların vergi avantajlarını kaldırmaya yönelik ısrarlarına karşın, bu avantajların önemli getirileri olduğunu söyleyen uzmanlar, şu görüşleri ileri sürüyorlar:
 
Vergi indirimleri ile ABD'de petrol arama ve üretim maliyetleri ucuzladı. 
Şirketler petrol arama çalışmalarını başka ülkeler yerine ABD'de yoğunlaştırabilirler
ABD'li şirketlerin rekabet avantajını kaybetmesi, petrol arama projelerinin askıya alınmasın neden olabilir
Petrol arama maliyetlerinin yükselmesi, fiyatları da olumsuz etkileyebilir
Yüksek maliyetler bazı rafinerilerin kapanmasına neden olabilir.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim